Преминуо Жарко Варајић, капитен златне генерације КК Босна :: Semberija INFO ::

 

Преминуо Жарко Варајић, капитен златне генерације КК Босна


Капитен златне генерације КК Босна која је освојила титулу првака Европе, Жарко Варајић, преминуо је у 67. години живота.

Варајић ће остати упамћен као један од великана игре испод обруча, а његов рекорд од 45 поена у финалу Купу европских шампиона против Варезеа, када је Босна освојила титулу првака, ни дан данас није срушен.

Током богате каријере, Варајић је играо за Босну, Сутјеску и Ал Аину из Емирата. Рођен је у Никшићу 1951. године, а преминуо је након дуге и тешке болести. 

Као играч је три пута освојао првенство бивше државе Југославије и два пута је освојио Куп, а с репрезетнацијом је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у Монтреалу. 

Такође, у дресу репрезентације Југославије освојио је Европско првенство 1977. године у Белгији и бронзану медаљу двије године послије у Италији.

Жарко Варајић уједно је и добитник шестоаприлке награде, највећег друштвеног признања града Сарајева 1979. године и његово ће име сигурно златним словима бити уписано у историју бх. кошарке, али и града Сарајева и државе БиХ.

klix.ba