Анализа СП у Катару: Меси спасио Аргентину, Француска први учесник осмине финала :: Semberija INFO ::

 

Анализа СП у Катару: Меси спасио Аргентину, Француска први учесник осмине финала


Фото - ФИФА
Такмичарски дан на Мундијалу у Катару кренуо је утакмицом Туниса и Аустралије.

И једни и други имали су императив побједе како би у посљедњем колу тражили шансу за пласман у осмину финала. Очекивано тврда утакмица и без много шанси на обје стране. Ипак, када је Аустралија рано постигла погодак, чинило се то као наговјештај ефикаснијег дуела. Међутим, Кенгури су успјели да умртве игру, сачувају резултат и упишу прва три бода. Тунис је након солидног издања против Данске, и у овом сусрету оставио добар утисак, али ће се како ствари стоје, врло вјероватно опростити од наставка такмичења. На свом конту имају један бод, док ће Аустралија са три и Данска са два одлучивати о путнику у наредну фазу. Да би Тунис прошао даље требало би да се деси свјетско чудо и да савладају актуелног свјетског шампиона, који је осигурао осмину финала, а да дуел између Аустралије и Данске заврши неријешено. Епилог раван осмом свјетском чуду, па ћемо, како је било и очекивано пред почетак првенства, из ове групе, осим Француске путника у осмину финала тражити између Данске и Аустралије.

Ако је неко помислио да је тријумф Саудијске Арабије над Аргентином био случајност, онда се у дуелу са Пољском могао увјерити да је погријешио. Истина, Саудијци су поражени резултатом 0:2, али су на Едукејшн стадиону били много бољи противник од фаворизоване Пољске. Вјероватно би епилог свега био другачији да на голу Пољака није био фантастични Војчех Шчесни, који је буквално био несавладива препрека за противника, и у неколико наврата дјеловао као да има стотину руку. Одбрањен пенал и неколико фантастичних прилика дала су крила његовом тиму који је головима Зиелинског и Левандовског, дошао надомак пласмана у осмину финала. Сви статистички параметри су на концу били апсолутно на страни Саудијске Арабије, што довољно говори о томе да побједа над Аргентином није била случајност. Састав Ернеа Ренара се по свему приказаном може сврстати у једно од позитивних изненађења на Мундијалу.

Дуел између Француске и Данске дочекан је са великим нестрпљењем јавности. Са једне стране актуелни бранилац титуле свјетског шампиона, а са друге екипа која је на Европском првенству играла полуфинале. Ипак, Триколори су показали да се са разлогом сврставају у најужи круг кандидата за титулу свјетског шампиона. Предвођени сјајним Килијаном Мбапеом успјели су тријумфовати и постати прва екипа Мундијала која је обезбједила пласман у осмину финала. Трећи меч против Туниса биће само формалност, али и прилика селектору Дидијеу Дешану да одмори носиоце игре и да пружи прилику играчима који до сада нису много играли. Данска је била надомак ремија који би јој донио дозу самопоуздања пред посљедњи дуел групне фазе, али су Французи апсолутно заслужено славили. Скандинавска селекција након два кола има два бода, па ће пут у осмину финала морати тражити у дуелу против Аустралије, јер их само побједа води у наредну фазу, док ће се у сваком другом епилогу радовати Кенгури.

Послије шокантног пораза од Саудијске Арабије у првом колу, пред Аргентином је био један једини императив. Побједа против Мексика. Како то већ традиционало иде, очекивало се да и ова утакмица ова два ривала буде пуна набоја, оштрих стартова, енергије. Тако је и било. Мучили су се изабраници Лионела Скалонија у првом полувремену, те нису успјели направити нити једну. Сличан сценарио виђен је и у другом полувремену, али у оваквим утакмицама морате имати ванвременске играче ако желите побједу. Лео Меси то дефинитивно јесте. Један од ријетких тренутака непажње одбране Мексика, Меси је искористио и маестралном егзекуцијом матирао немоћног Очоу за ерупцију одушевљења препуног Лусаил стадиона. Било је тада јасно да ће Мексиканци тешко доћи до изједначења, а да се побједа не би доводила у питање до самог краја, побринуо се резервиста Енцо Фернандез. На асистенцију Леа Месија, млади везњак португалске Бенфике је показао зашто га са разлогом сматрају легитимним насљедником Хуана Романа Рикелмеа и фантастичним поготком у рашље Очоиног гола ријешио питање побједника и Гаучосе вратио у трку за осмину финала.

БХРТ