ФК ГРАЂАНСКИ, БИЈЕЉИНА: Клуб дугогодишњег другарства и љубави према фудбалу :: Semberija INFO ::

 

ФК ГРАЂАНСКИ, БИЈЕЉИНА: Клуб дугогодишњег другарства и љубави према фудбалу


На Видовдан 2007. године, група ентузијаста из Бијељине одлучила је да оснује свој фудбалски клуб и на тај начин одржи љубав према најважнијој споредној ствари на свијету.

„То је била наша заједничка идеја. Клуб смо основали Слободан Николић, Дарко Митрић и ја, као клуб дугогодишњег другарства и дугогодишње љубави према фудбалу. Већина играча је у моменту оснивања клуба већ завршила факултете, вратила се у Бијељину и почела да ради и бави се неким другим стварима, а раније смо тренирала у ФК „Радник“ и играли аматерски за неке друге клубове“, тако је за портал Дешавања у Бијељини почео причу о овом занимљивом фудбалском клубу предсједник скупштине и један од оснивача Богдан Ранкић.

У то вријеме, ови млади људи су имали између 25 и 28 година и из љубави су играли мали фудбал. С обзиром да је за мали фудбал потребно 12 играча, дошли су на идеју да би сви они заједно могли да играју велики фудбал као један прави тим и тако се прије 13 година родио ФК „Грађански“.

„Схватили смо да на малом фудбалу имамо екипу за велики фудбал, уз још два до три појачања и да бисмо могли да се окушамо у другој општинској лиги. Отишли смо до секретара Фудбалског савеза у Бијељини и распитали се шта нам је потребно за оснивање клуба, организовали смо оснивачку Скупштину клуба гдје смо се сви скупили и тако је све кренуло“, објаснио је Ранкић.



Друга општинска лига је најнижи ранг такмичења једног града и државе. „Грађански“ је у овој лиги провео само једну годину, након чега су својим квалитетом показали да могу играти у Првој општинској лиги гдје заузимају врх табеле. Играчи у овом клубу имају између 17 и 45 година.

„Увијек смо у врху табеле, међутим, да бисмо ушли у већи ранг треба да имамо основане млађе категорије за које се још нису стекли услови, јер, искрено, немамо времена да се посветимо томе. Имамо лиценцираног тренера, а ако се некад одлучимо за рад с младима, онда можемо да идемо у већи ранг. Имамо млађих играча, али немамо најмлађе категорије.

У клубу имамо  преко десет играча са завршеним факултетима, одборника у Скупштине града, секретара Скупштине града“, истакао је Ранкић.

Утакмице ове лиге се играју по свим правилима ФСРС и ФС БИХ и, како Ранкић каже, иако је све то аматерски, они ипак испуњавају све основне норме за фудбал.

„Преко 50% буџета који нам је потребан за сезону, добијамо од Градске управе, а других 50% ми успијевамо да обезбиједимо. Имамо управу клуба која се потруди да то што нам треба и обезбиједи или својим финансијским средствима или од спонзора.

Управу клуба чине:
Горан Милетић, Слободан Николић и Мирослав Ђукић.

Ту су опрема, копачке, лопте, љекарски прегледи, регистрација играча, преглед играча, све што треба за клуб и за одржавање терена за који кажу да је један од најљепших у Семберији. Кроз клуб је досад прошло преко 200 фудбалера за 13 година постојања.

„Најмање смо мијењали капитене и тренере. Имамо два капитена, Брану Мирковића и Мирослава Ђукића. Први тренер је Слободан Николић, други Стево Тодић, а трећи Мирза Јунузовић. Сад је пауза у првенству, међутим, сваки викенд имамо пријатељске утакмице, припремамо се за наредни дио и онда имамо 11 првенствених утакмица у јесењем дијелу. Највећи досадашњи успјех нам је пласман у Прву општинску лигу, освајање Зимске лиге у малом фудбалу 2013. године у Бијељини и друго мјесто 2018 године“, закључио је Ранкић.

Дешавања у Бијељини