Такмичарска комисија ФС БиХ данас предлаже завршетак првенства: Крај лиге по тренутним позицијама :: Semberija INFO ::

 

Такмичарска комисија ФС БиХ данас предлаже завршетак првенства: Крај лиге по тренутним позицијама


САРАЈЕВО - Такмичарска комисија ФС БиХ данас ће предложити Извршном одбору да Премијер лига буде окончана по позицијама које су клубови заузимали у тренутку прекида првенства, с обзиром на то да и у посљедњем допису Министарства здравља и социјалне заштите РС стоји одлука да до првог дана јула на простору Српске неће моћи да буду одржавани професионални спортски догађаји.


Дакле, оно што је одавно било јасно данас ће само добити потврду, јер се очекује да сједница Извршног одбора буде одржана након састанка Такмичарске комисије или најкасније сутра.

- Таква одлука не оставља нам избор него да предложимо крај првенства. Не постоји теоретска шанса да сезона на терену буде завршена до 2. августа што је крајњи рок који је поставила УЕФА, уколико лига не буде настављена 6. или најкасније 13. јуна. Према одлукама ентитетских министарстава здравља то није дозвољено тако да нема много дилема пред данашњи састанак - рекао је предсједник Такмичарске комисије ФС БиХ Милорад Лале.

То практично значи да ће у квалификације за Лигу шампиона Сарајево, а у квалификације за Лигу Европе Жељезничар, Зрињски и четвртопласирани Борац, јер Куп неће бити настављен и преко најмасовнијег такмичења ниједан тим неће обезбиједити евро визу.

Како “Глас Српске” сазнаје, лидер у тренутку прекида због пандемије вируса корона биће проглашен прваком, а статус премијерлигаша изгубиће двије екипе са зачеља табеле, Челик и Звијезда 09. Зеничани свакако нису добили ни лиценцу за нову сезону, а с обзиром на вијести какве посљедњих мјесеци, а не само неколико дана долазе са “Билиног поља”, тешко да постоји и промил шансе да нешто буде промијењено до другостепеног поступка. Звијезда нема тих проблема, с обзиром на то да редовно измирује обавезе према играчима, Савезу и добављачима, а има и све инфраструктурне услове за наступ у Премијер лиги, али је отежавајућа околност што је посљедњепласирана на табели.

- Добро ћемо простудирати сва правила и онда донијети коначну одлуку. Ником није циљ да буду кршени прописи и то ће бити наша водиља у раду - рекао је наш извор из Извршног одбора ФС БиХ, из чега се ипак може закључити да је тим из етно-села Станишићи ближе селидби у нижи ранг него што је реално проширење лиге са 12 на 14 клубова.

Упитник и иза Крупе

Одраније је познато да су резултатима у ентитетским лигама мјесто за повратак у елиту заслужили Крупа и Олимпик, али и ту стоји мали знак питања иза екипе из Крупе на Врбасу. Предсједник клуба Драшко Илић признао је да неће само успјети да обезбиједе новац за промјену подлоге, док је њихов дио посла у вези са постављањем рефлектора испуњен. На потезу су градске власти и ФС БиХ. Због ситуације која је захватила цијели свијет питање је колико је реално да посао буде завршен за само неколико мјесеци. Крупи на руку не иду ни прописи, јер замјенски терен може да буде пријављен само из истог подручног фудбалског савеза, а једини стадион који испуњава услове за Премијер лигу је Градски стадион у Бањалуци.

Глас Српске