Уочи вечерашњег меча: Холанђани старе Партизанове муштерије, црно-бели призивају историју и 2015. годину :: Semberija INFO ::

 

Уочи вечерашњег меча: Холанђани старе Партизанове муштерије, црно-бели призивају историју и 2015. годину



Гронинген елиминисан у два наврата, Алкмар оба пута савладан у групи ЛЕ пре четири године

ХОЛАНДСКЕ екипе последњих година свакако не спадају у ред пожељнијих када се одржавају жребови за клупска такмичења под окриљем УЕФА, па се тако нико у Хумској крајем августа није обрадовао кад је из четвртог шешира у групу Л ускочио АЗ Алкмар.

Прва четири кола су показала да је бојазан била оправдана, Алкмар игра одличан фудбал, али уочи вечерашњег окршаја са разиграном млађаријом холандског клуба црно-беле "греје" традиција која каже да са клубовима из ове земље кроз историју није било киксева. Напротив, Партизан земљу лала и кломпи памти само по добром.

Током 64 године војевања европских битака Партизан није често играо против холандских клубова, али је као по правилу из тих двомеча или дуела у групној фази излазио као победник.

Први сусрет са ривалом из Холандије датира из сезоне 1989/1990. када се екипа предвођена са тренером Иваном Голцем намерила на Гронинген. Само годину дана раније Холандија се окитила титулом европског првака у Немачкој и тамошњи клубови су свакако били за "избегавање".

Ипак, Партизан није могао да бира, па је после двомеча за незаборав против Селтика пут ка пролећу, односно четвртфиналу Купа купова морао да тражи преко "ниске земље". Навикнути на голеаде тадашњег тима навијачи Партизана су у првом мечу у Холандији доживели прави емотивни "ролеркостер" који је завршен са голом минуса - 3:4. Два фантастична гола Милка Ђуровског су подгрејала реалну наду о елиминацији Гронингена, а управо је бунтовник у копачкама голом у реваншу и сјајном партијом омогућио велику радост за преко 50.000 навијача у Хумској - 3:1.

И други европски двомеч Партизана против клуба из Холандије био је против истог ривала, непуних 17 година касније. Фаза такмичења још важнија, с обзиром на то да се у лето те 2006. преко Гронингена могло ући у групну фазу Купа УЕФА. И циљ је остварен, а као и те 1989. оба тима су славила пред својим навијачима, али су црно-бели поново били распуцанији у свом фудбалском дому. На реванш у Гронинген је однета предност од два гола (4:2), а тамо је бриљирао Ивица Краљ на голу, па минимални пораз (0:1) није ни окрзнуо момке у црно-белим дресовима.

Вечерашњи ривал је попут Гронингена други пут "на црти" Партизану, а прва два дуела су остала у лепом сећању навијачима српског клуба. У јесен 2015. Партизан и Алкмар су одиграли два меча у групној фази Лиге Европе и оба су припала Београђанима. У Хумској је било 3:2, а други меч у Алкмару је победом од 2:1 подгрејао наде о европском пролећу које је касније угасио Аугзбург.

Нема сумње да ће пред почетак вечерашњег дуела у Хагу многи навијачи Партизана завртети филм од пре четири године са јасном и прецизном жељом - да се понови 2015...

СА "ЛАЛАМА" УВЕК РАСПУЦАНО

1989/1990. КПК Гронинген 3:4, 3:1

2006/2007. УЕФА Куп Гронинген 4:2, 0:1

2015/2016. ЛЕ АЗ Алкмар 3:2, 2:1

2019/2020. ЛЕ АЗ Алкмар 2:2, ?

​novosti.rs