Лана Пудар и џанан Муса владари бх. спорта као најбољи у 2022.години :: Semberija INFO ::

 

Лана Пудар и џанан Муса владари бх. спорта као најбољи у 2022.години


Босна и Херцеговина по 22. пут је добила најбоље спортисте, а годину на измаку обиљежили су пливачица Лана Пудар и кошаркаш џанан Муса који су проглашени у хотелу “Холидаy” у Сарајеву на спектакуларној манифестацији Избора најбољег спортисте БиХ у организацији “Независних новина” и Радиотелевизије БиХ -БХРТ.

Жири 22. Избора најбољег спортисте БиХ једногласно је одлучио да овогодишњи лауреати буду Лана Пудар и џанан Муса који су иза себе имали незаборавну годину. Ове године жиријем је предсједавао прослављени фудбалер Никола Никић који је са остатком жирија имао тежак посао, али је на крају уз консензус свих донио правичне одлуке. 

Лана Пудар је и ове године писала историју бх. спорта и пливања. Мостарка је уписала је највећи успјех каријере пошто је освојила златну медаљу у дисциплини 200 метара делфин на Европском првенству у воденим спортовима које се одржало у Риму. На истом првенству освојила је и бронзу у дисциплини 100 метара делфин. Постала је двострука јуниорска првакиња Европе, 50 и 200 метара делфин стилом, те вицепрвакиња на 100 метара, а донијела је и историјске медаље за БиХ са Медитеранских игара, гдје је била златна на 100 и 200 метара. Такође имала је запажене наступе на недавно завршеном Свјетском првенству у Мелбурну.

У најужој конкренцији биле су још и одбојкашица Дајана Бошковић и бициклисткиња Лејла њемчевић.

Муса се ове године вратио на велика врата. Феноменалну сезону у дресу Беогана крунисао је наградом за најкориснијег играча шпанске АЦБ кошаркашке лиге, најквалитетније лиге у Европи. Одиграо је феноменално у дресу БиХ на Европском првенству на којем је просјечно биљежио 21.4 поена по утакмици. Затим је услиједила круна каријере и потпис за славни Реал с којим је већ освојио први трофеј, Суперкуп Шпаније. Већ у два наврата проглашен је за МВП кола у елитној Еворолиги и тренутно је један од набољих кошаркаша Евролиге.

“Прије свега желио бих да искажем жал што нисам могао да присуствујем овој сјајној додјели награде, али користим овако прилику да се захвалим свима који су учесвовали у овом избору. Прије свега желим да се захвалим “Независним новинама” на избору ове сјајне награде. Био сам на додјели ове награде прије неколико година за најперспективнијег спортисту БиХ, али ево како ред иде сад је дошао ред на мене да добијем награду за најбољег спортисту. Желим да се захвалим свим Босанцима и Херцеговцима на подршци, као и својој породици која ми пружа невјероватну подршку. Ово је само једна више мотивација за мене да наставим да радим и надам се да ћемо се видјети ускоро”, поручио је из Мадрида лауреат за 2022. годину.

Међу три најбоља нашли су се и фудбалер Немања Билбија и теквандоиста Неџад Хусић.

Традиционално су додијељене награде у укупно 12 категорија. Епитет најбоље екипе понијела је женска одбојкашка репрезентација БиХ која је други пут узастопно изборила наступ на Европском првенству, а играла је и елитну ЦЕВ Златну лигу. Награда за најбољег тренера заслужено је отишла у руке Горана Граховца, главног тренера феноменалне Лане Пудар.

За најперспективнију спортисткињу и најперспективнијег спортисту проглашени су бициклисткиња Драгана Матић и каратиста Лука Пејић. Додијељена је награда и за развој спорта, а ову титула припала је Нихаду Селимовићу, првом човјеку Кошаркашког клуба Спарс. Жири је награду за фер-плеј и спортског узора додијелио суткињи Мерими Тановић-Чамо.

Награде за животно дјело додијељене су прослављеном фудбалеру Жељезничара Миши Смајловићу, непревазиђеном кошаркашком стручњаку Богдану Тањевићу и постхумно Златану Сарачевићу, рукометној легенди и Мухамеду Мујићу, симболу ФК Вележ.

Награда за најбољу екипу у спорту особа са инвалидитетом припала је репрезентацији БиХ у сједећој одбојци, док је признање најбољег спортисте за особе са инвалидитетом припало капитену одбојкашке репрезентације БиХ Сабахудину Делалићу.

Срца читалаца “Независних новина” и посјетилаца портала www.независне.цом ове године освојио је фудбалер Немања Билбија који је рушио рекорде Премијер лиге БиХ.

И овогодишњи избор одржан је уз партнерство Олимпијског комитета БиХ и снажну подршку Министарства цивилних послова БиХ.


БХРТ / НЕЗАВИСНЕ