Француска у финалу Свјетског првенства у Катару :: Semberija INFO ::

 

Француска у финалу Свјетског првенства у Катару


Фудбалери Француске побиједили су у полуфиналу Свјетског првенства Мароко резултатом 2:0 и пласирали се у финале овог такмичења.

Француска ће у финалу, које се игра у недјељу, играти против Аргентине.

Мароко је до овог меча примио само један гол и то када је Агерд смјестио лопту у своју мрежу. 

Међутим, сада је дошао ред на меч са актуелним свјетским прваком који је од старта желео да покаже ко је ко.
Пробио је Гризман по десној страни, проиграо Мбапеа који је неколико пута изблокиран, а лопта се одбила до Теа Ернандеса на лијеву страну који акробатским потезом смјешта лопту иза леђа Бунуа.

Тако је постао тек трећи дефанзивац “триколора” који је постигао гол и асистирао на истом Мундијалу. Пре њега су то урадили Мариус Тресор 1982. односно Биксент Лизаразу 1998. године.

Далеко од тога да су се Мароканци предали, а само пет минута касније су први пут припријетили када је Азедин Унахи опробао свој ударац са дистанце на шта је спреман одговор имао Иго Лорис.

Наставило се са нападима афричке селекције, па је тако неуспјешно покушао Хаким Зијеш да заврши једну од акција. То је за последицу имало контру на другој страни где је испао Роман Саис, а Оливије Жиру у наставку погодио спољни дио стативе.

Повредио се том приликом капитен Марока и тако приморао селектора Валида Реграгуија на другу принудну измену након што је непосредно пре мече из стартних 11 морао да извади најављеног Најефа Агерда који очигледно није био довољно спреман.

Имали су Французи још неколико прилика преко Мбапеа, а потом и Оливијеа Жируа пре него што ће Мароканци прићи најближе голу. Покушао је резервиста Селим Амалах “маказицама” да актобатски савлада Лориса, али је голман “триколора” био на висини задатка и сачувао је своју репрезентацију.

Са минималном предношћу Француске се отишло на паузу, а они не умеју на Мундијалима да буду поражени када је то тако. Ово је била 26 победа у мечевима када су имали предност на полувремену, а поред тога имају само један реми.

Нису марили, а нису ни знали за тај податак Мароканци, који су у наставку кренули офанзивно и на њихову несрећу се испромашивали.

Није јасно како макар једна лопта у 53. минуту није затресла мрежу Лориса. “Севало” је са обе стране, али је у тим тренуцима бриљирао Ибрахим Конате, млади штопер Ливерпула, који је својеручно спасао своју екипу.

После бурног периода по правилу је долазило затишје, које су Французи с времена на време успевали да одрже. Схватио је Реграгуи да тако неће моћи даље па је извео из игре Јусефа Ен Несирија. Нападач Севиље можда јесте једини Мароканац који је постизао голове на два различита Мундијала, али је на овом мечу имао само три додира са лоптом што је најмање од 1966. за неког играча који је провео у игри макар 45 минута.

(Глас Српске)