ИСТОРИЈСКА ПОБЈЕДА РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ИСТОРИЈСКА ПОБЈЕДА РАДНИКА


FOTO: fb.com/FKRadnikBijeljina/
РАДНИК – СПАРТАК ТРНАВА 2:0 (1:0)
 
Стадион: Градски у Бања Луци. Гледалаца: 3.500. Судија: Волен Чинков (Бугарска). Стрелци: Мекић у 34. и Ђурић у 48. минуту. Жути картони: Попара, Ђурић (Радник), Собчик, Дангубић, Ловат (Спартак).
РАДНИK: Kозић, Радовић, Симоновић, Сушић, Мекић (од 86. минута Брадоњић), Попара, Зукић (од 66. минута Мотика), Пецо, Максимовић (од 79. минута Плавшић), Ђурић, Шуберт.
 
СПАРТАK: Русов, Турна (од 55. минута Собчик), Митреа, Дангубић (од 79. минута Келемен), Тешија, Јакубек (од 55. минута Оршула), Мених, Микалек, Халиловић, Тавареш, Ловат.
 
Наши фудбалери у првој утакмици квалифиакација за УЕФА лигу Европе, савладали су Спартак из Трнаве у првој утакмици првог кола квалификација за УЕФА Европске лиге резултатом 2:0 (1:0) и стекли лијепу предност пред реванш у Словачкој за седам дана. Била је ово трећа европска утакмица ''Плавих'' и први, историјски, тријумф, на бањалучком Градском стадиону.
 


У петом минуту прва велика прилика за Радник, Велибор Ђурић је одлично спровео лопту иза леђа одбране Словака, из прве је шутирао Сеид Зукић, али је голман Спартака Добривој Русов одлично интервенисао и избацио лопту у корнер. Узвратили су гости у 17. минуту, одлично је убацио лопту Марко Тешија у шеснаестерац Бијељинаца, Бразилац Тавареш Дос Сантос је покушао, али његов шут је изглокирао Иван Симоновић.
 
Усљедио је миран период утакмице, Радник је био нешто агилнији и ка голу Спартака, док је с друге стране у првих пола часа игре бразилски интернационалац Товареш чак пет пута “уловљен” у офсајд замку одбране Сембераца.
 
Офанзива домаћина се исплатила у 34. минуту, Радник је повео голом Недима Мекића одличним шутем са двадесетак метара, искоса са лијеве стране. Био је то класичан “суви лист” послије асистенције некадашњег омладинског репрезентативца Републике Српске и БиХ Славише Радовића, голман Словака је “запливао” кроз ваздух и само уљепшао одлазак лопте у супротан угао његовог гола. Погодака за евровизијску размјену!
 
До краја првог полувремена Бијељинци су имали такође више од игре, у табору гостију се видела и нервоза, па је због једног “лакта” Филип Дангубић постао први фудбалер на утакмици са жутим картоном. У 45. минуту Радник је извео сјајну акцију, али је Демир Пецо, званично најбољи фудбалер Републике Српске за 2018. годину био у “милиметарском” офсајду.
 


Већ на старту другог полувремена Радник је удвостручио своју резултатску предност. Напад Бијељинаца је ишао по лијевој страни, Дејан Максимовић је сјајно, између два играча одбране Спартака, додао лопту до капитена, 37-годишњег Велибора Ђурића који искоса са неких дванаест метара, шутира кроз ноге одбранбеном играчу словачког тима Богдану Митреи и голман Спартака је био немоћан.
 
Словаци су узвратили у 51. минуту када је са више од 30 метара топовски шутирао Лукаш Ловат, али је Далибор Козић био опрезан и на месту, избоксовао је лопту у поље. Десет минута касније покушао је и капитен Митреа шутем са 25 метара, лопта је завршила преко гола Козића.

Играо се 76. минуту када су ''Плави'' извели контранапад, Мекић је упослио Ђурића који је изашао сам “очи у очи” испред голмана Русова, којег је покушао лобовати али је погодио словачком голмана у груди, па је она отишла у корнер. Сјајна прилика за гол је отишла у неповрат. До краја сусрета се ништа значајније није догодило, па је Радник заслужено славио тријумф у Бањалуци против Словака, те кпиталну предност од 2:0 носи са собом на гостовање у Трнаву, гдје се реванш игра за седам дана.

​facebook.com/FKRadnikBijeljina/