ДУШАН МИЛАНОВИЋ, ТЕНИСЕР ИЗ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ДУШАН МИЛАНОВИЋ, ТЕНИСЕР ИЗ БИЈЕЉИНЕ


УПИСАО ПРВЕ БОДОВЕ НА АТП ЛИСТИ



Двадесетогодишњи Душан Милановић у свијет тениса је ушао са својих шест година. Од првих корака до прошле године своје умијеће краљевског спорта брусио је на теренима Тениског клуба „Топ спин“ из Бијељине. Током тог периода, уз надзор тренера Миће Цвјетковића, биљежио је константан раст форме и остварених резултата. Душан је биљежио успјехе на првенствима БиХ, побједе на турнирима из европске серије, а највећи резултат је постигао прије два мјесеца у Приједору на 48. Меморијалном тениском турниру „Др Младен Стојановић“ односно 15. ИТФ Међународном турниру када је освојио први бод вриједан уписа на АТП листу најбољих тенисера.


По завршетку средње школе, Душан се нашао пред животном дилемом – факултет или тенис. Свјестан властитог спортског потенцијала искористио је могућност која му се изненада указала. Прошлог љета се пријавио и добио неколико понуда за школовање у Сједињеним Америчким Државама. Опредијелио се за Презбитериан колеџ у Јужној Каролини.
-У Бијељини не бих могао ускладити факултетске и спортске обавезе. Нешто бих морао жртвовати. У Америци немам тај проблем. Колеџ на којем студирам окупља младе спортисте око 20 спортова. Свима нама су пружени одлични услови за обоје, и за спорт и за учење“, изјавио је за „Семберија ИНФО“ Душан Милановић, будући инжењер  ИТ технологије.

Душан објашњава да сваки дан тренира око три сата. Тај тренинг укључује тренинг са спаринг партнером, индивидуални тренинг са тренером на побољшењу уочених техничких недостатака, теретану... Сезона  је подијељена на два дијела гдје се тенисери у првом, јесењем дијелу такмиче у индивидуалној конкуренцији, за властити резултат. У прољетном дијелу пак, играју као представници колеџа у школској лиги.

-Услови за тренирање се не могу поредити са нашим. Тамо је све подређено спортисти и његовом напредовању. Од спортске опреме, терена, тренера, психолога, укупног односа према младим спортистима. Имам већи избор спаринг партнера, него у Бијељини. То су често старији момци од којих могу много научити. Тамо ме је сачекала једна новина коју сам могао само на филмовима гледати. Наиме, у такмичарској сезони, након сваког меча учествујем у његовој анализи, и са тениским тренером, али и са психологом. Психолог има задатак да позитивно утиче на развој менталне стабилности тенисера, што је код нас незамисливо. Ми често запостављамо значај управо те менталне стабилности спортисте а она је подједнако важна колико и физичка форма“, каже за ,,Семберија инфо'' Милановић.
Када су у питању планови за будућност, Душан се нада професионалној тениској каријери. Међутим, како је пут до тамо пун препрека и неизвијесности, ако и не оствари спортску каријеру моћиће да рачуна на знање стечено на факултету.