Вундеркинд из Словеније освојио Тур д'Франс! :: Semberija INFO ::

 

Вундеркинд из Словеније освојио Тур д'Франс!


Тадеј Погачар, 22-годишњи Словенац, побједник је 107. издања Тур д'Франса. Погачар, који вози за Уједињене Арапске Емирате, на претпоследњој 20. етапи успио је да надокнади скоро минут заостатка у односу на првопласираног сународника Приможа Роглича.

Посљедња етапа, која се возила у недељу, била је ревијална, на њој је млади Погачар испијао шампањац, а на Јелисејским пољима  проглашен је за побједника.

Погачар је други најмлађи побједник у историји Тур д'Франса.

Примож Роглич био је велики фаворит да побиједни на 19. етапи на којој се возио хронометар дужине 36,2 километра. Уз то је имао и 57 секунди предности у односу на Погачара, те је требало да се деси чудо да изгуби жуту мајицу.

Чудо се и десило. Погачар је невјероватно одвезао брдски хронометар (55:55), а Роглич је тек завршио пети са 1:56 заостатка. Други на етапи завршио је Думулан, трећи је био Порт, а четврти Вут ван Аерт. На крају, у генералном пласману Погачар има 59 секунди боље вријеме од Роглича и 3:30 од трећепласираног Ричија Порта.

Тур д'Франс се традиционално завршава на Јелисејским пољима где је млади Словенац обукао жуту мајицу за победника, тачкасту за најбољег брдаша и бијелу за најбољег младог бициклисту.

Апсолутна доминација и браво за момка који данас пуни 22 године.

​Извор: Б92