Редовна конференција за штампу у Полицијској управи Бијељина: У вријеме пандемије полиција одрадила огроман посао :: Semberija INFO ::

 

Редовна конференција за штампу у Полицијској управи Бијељина: У вријеме пандемије полиција одрадила огроман посао


Стање безбједности на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина је задовољавајуће, изјавио је  Жарко Ћосић, начелник Полицијске управе Бијељина на редовној конференцији за штампу, анализирајући стање из априла ове године.

„Евидентирано је смањење укупног броја кривичних дјела за око 39 одсто, те смањење броја кривичних дјела општег криминалитета  за 42 одсто. На овакве резултате утицала је и појава пандемије вируса корона. У априлу није било тешких кривичних дјела и кривичних дјела која изазивају пажњу и узнемиреност грађана. Имали смо висок степен расвијетљености кривичних дјела, у износу од 78 одсто. У априлу је евидентирано за око 30 одсто више случајева насиља у породици, у односу на април 2019. године. Од првог маја дефинисано је да се сви случајеви насиља у породици третирају као кривична дјела. Сада се жене све више одлучују да пријављују таква кривична дјела, а и институције су укључене у њихову заштиту. У 90 одсто случајева жртве насиља су жене , старосне доби од 30 до 40 година живота“, изјавио је Ћосић, нагласивши да је у априлу ове године евидентирано шест особа мушког пола и 13 жена које су жртве насиља.

Жртве највише трпе физичко насиље, али се све више евидентира и психичко насиље, те је у априлу евидентирано 11 случајева физичког и седам случајева психичког насиља. Ћосић је нагласио, што и пракса показује, да су најчешћи узроци насиља у породици поремећени међуљудски односи, лоша материјална ситуација и алкохол.

У априлу ове године, што се миграната тиче, евидентирана су четири мигранта, што је знатно мање у односу на април прошле године, када је евидентирано 79 миграната.

Ћосић је истакао да су полицијски службеници у периоду од 16. марта до 22. маја ове године извршавали појачане активности које су биле на снази због пандемије вируса корона, те да су одрадили огроман посао уз своје редовне активности.

„Полиција је реализовала 1.331 полицијску пратњу за грађане који су упућивани у карантин по мјесту пребивалишта.  Пружено је девет асистенција, осам у здравственим установама и једна службеницима комуналне полиције. Вршено је обезбјеђење осам карантина. Санкционисано је укупно 385 грађана због непоштовања мјера ограничења кретања, а извршено је и 13.984 провјере грађана који су се налазили у кућној изолацији“ , навео је Ћосић, истакавши да је у  временском периоду од 30. априла до 26. маја санкционисано 303 грађана због непоштовања ванредних мјера и некориштења личне заштитне опреме. 

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић