ЈЗУ Болница Свети Врачеви: ПЦР лабораторија :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ Болница Свети Врачеви: ПЦР лабораторија


Фото - РТРС
Недавно отворена Лабораторија за вирусологију у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”, омогућила је грађанима Семберије, Мајевице и Бирча, брже тестирање и рано откривања вируса корона. Лабораторија за вирусологију овлаштена је да тестира пацијенте који прођу кроз инфектолошку амбуланту бијељинске болнице или пацијенте који су прошли кроз хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља, са упутницом епидемиолога.

Пацијентима се узима брис из назофарингеалне регије, ставља се у вирусно транспортну подлогу и као такав је стабилан 72 сата до пет (5)  дана на температури фрижидера, а сви узорци који у Лабораторију стигну до 9 сати ујутро, исти дан се обрађују. У лабораторији раде микробиолог, два молекуларна биолога и лабораторијски техничар, а ради се по препорукама  Свјетске здравствене организације, Европског центра за контролу болести и Института за јавно здравство РС.

Поред детектовања корона вируса, ПЦР апарат ће бијељинској болници омогућити широку примјену у клиничкој микробиологији, дијагностиковању низа инфективних болести, биће омогућено откривање сексуално преносивих болести, нпр. детектовање хламидије, као једног од све чешћих узрочника стерилитета, затим, хепатитиса Б, Ц, ХИВ-а. У лабораторији се раде тестови особама које су суспектне на корона вирус, контакте са позитивним на вирус корона, као и контролне тестове. У лабораторији се за сада не раде комерцијални тестови, јер Институт за јавно здравство РС је још увијек једина установа у РС, која је овлаштена да ради комерцијалне тестове на вирус корона.