Бржи резултати одагнали неизвјесност код грађана Семберије и Бирча :: Semberija INFO ::

 

Бржи резултати одагнали неизвјесност код грађана Семберије и Бирча


БИЈЕЉИНА - Микробиолози у бијељинској Болници “Свети врачеви”, који од ове седмице самостално раде тестирања на “ковид 19” стали су на пут неизвјесности Сембераца који су протеклих мјесеци на резултате чекали и до 48 часова.

Прије него што је у ову здравствену установу стигла савремена опрема за тестирање на вирус корона, брисеви становника ове регије анализирани су у Институту за јавно здравство РС у Бањалуци. Како би били спремни да се самостално ухвате у коштац са опаким вирусом, запослени су прошли обуку у Институту и Ветеринарском институту “Др Васо Бутозан”.

Начелница службе за микробиологију у Болници “Свети врачеви” Санда Лазић каже да су током обуке протеклог викенда када је инсталирана опрема прво анализирали брисеве колега, а већ почетком седмице почели су им пристизати узорци из инфектолошке амбуланте.

- До сада је стигло 49 узорака, од којих је анализа завршена за 38. Нажалост, имамо један позитиван тест. Међу тестиранима је било пацијената који су имали симптоме који би могли указивати на “ковид 19”, особа које чекају оперативне захвате, здравствених радника, али и неколико тестова за оне код којих је вирус раније потврђен - рекла је јуче Лазићева за “Глас Српске”.

Захваљујући властитој лабораторији, све иде много брже и смањена је неизвјесност чекања на резултате.

- Немамо тај губитак времена од момента узимања брисева, транспорта до лабораторије и чекања резултата. Све брисеве које узмемо до девет часова обрађујемо исти дан - рекла је Лазићева.

Осим ње и лабораторијског техничара, који имају искуство у раду са инфективним агенсима, у лабораторији раде и молекуларни биолог као и један волонтер молекуларни биолог.

- Ми који већ имамо искуство у овом послу смо навикли на ту врсту опасности и поштујући све протоколе не плашимо се заразе - истакла је Лазићева. Додала је да им рад отежава заштитна опрема у којој проведу и до три часа дневно.

- Одијела се користе само током почетног корака обраде узорака, а то је за вријеме екстракције рибонуклеинске киселине. Веома је топло у тој опреми, а понајвише сметају наочаре и маска. Међутим, свјесни смо да мора тако и спремни да издржимо до краја - нагласила је Лазићева.

Додала је да је лабораторија опремљена са савременом опремом, те да у току дана могу да одраде двије серије анализа. Појашњава да на једну плочу у апарат са 96 мјеста може да стане 30 узорака, имајући у виду чињеницу да се сваки узорак ради у трипликату.

Да је савремена ПЦР лабораторија у великој мјери олакшала и убрзала рад запослених у бијељинској болници у вријеме пандемије вируса корона сагласна је и вршилац дужности  директора болнице Милица Ловрић.

- Покривамо подручје Семберије и регије Бирач. Тестираћемо све пацијенте са овог подручја који иду на оперативне захвате, дијагностичке методе и слично. И даље ће се спроводити тестирање оних пацијената код којих постоји сумња на “ковид 19” - рекла је Ловрићева и нагласила да је отварањем ове лабораторије олакшан рад и домовима здравља који гравитирају бијељинској болници. Лабораторија за вирусологију смјештена је у објекту старог интерног одјељења болнице, а вриједност инвестиције је око 100.000 марака.

Ситуација  под контролом

Милица Ловрић је казала да је епидемиолошка ситуација у Бијељини у протеклих мјесец дана под контролом.

- Тренутно имамо два пацијента у карантину у Дому ученика и једног који је смјештен у карантину два - додала је она.

Глас Српске