Ускоро тестирање на вирус корона и у бијељинској болници :: Semberija INFO ::

 

Ускоро тестирање на вирус корона и у бијељинској болници


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић најавио је да ће се тестирања на вирус корона, осим у Институту и Универзитетском клиничком центру (УКЦ), ускоро вршити и у бијељинској Болници "Свети врачеви", те нагласио да је најважније да буде идентификован што већи број заражених и да се што ближе приђе проценту од 100 одсто.

Зељковић је рекао да Српска увелико спроводи масовно тестирање које подразумијева анализу узорака сваке особе која је по дефиницији случаја контакт.

Он каже да број узорака варира од дана до дана и да је то некад 50 људи, а некада неколико стотина.

Зељковић очекује да до краја седмице стигне апарат за тестирање у бијељинску болницу и додаје да је љекар из болнице у Бијељини већ у Институту на обуци.

"Такође, на обуци у УКЦ-у имамо и докторицу из Фоче јер је план да и тамошња болница врши тестирања. Када то завршимо, покрићемо цијелу Српску", рекао је Зељковић за "Глас Српске" и додао да је у плану и едукација љекара из других болница.

Према његовим ријечима, Институт и УКЦ тренутно имају довољно тестова и стално се врши допуна и прерасподјела између установа и тако се међусобно помажу.

Он је рекао да су прошле седмице од УНДП-а добили донацију од 3.000 тестова, а у наредном периоду се очекује да стигне још 25.000 које набављају преко УНДП-а, истакавши да то није донација, већ их купује Влада Српске.

Зељковић је навео да се све земље у региону сусрећу са проблемима у набавци тестова и друге медицинске опреме, те да, због такве ситуације не може прецизирати када ће стићи ових 25.000 тестова, јер поједини произвођачи или пролонгирају рокове испоруке или просто одустају због недостатка основних супстанци за израду тестова.

Он сматра да је тренутна епидемиолошка ситуација у Српској озбиљна, али да се не може рећи да је тешка у смислу да су капацитети здравствених установа закрчени, јер нису.

"Оно што се показало као изузетно добро јесте да је здравствени систем Српске на вријеме кренуо са припремама и то се показује кроз цијели овај процес", навео је Зељковић.

Он је истакао да је здравствени систем Српске спремно дочекао ову пандемију, али и све друге установе и институције које су укључене у борбу са вирусом корона.

Зељковић сматра да су и медији много помогли у промоцији мјера које се спроводе, додајући да је задовољан и тиме како су грађани реаговали и колико су свјесни озбиљности ситуације.

"Увијек постоје изузеци који кваре просјек, али морамо имати на уму да се становништво први пут сусреће са оваквом ситуацијом. Још једном апелујем на грађане да поштују све мјере које су донесене, да буду стрпљиви и издрже све ово заједно са нама и изаћи ћемо као побједници", поручио је Зељковић.

Инфо Бијељина / Глас Српске