Извјештај о стању водотока на подручју Града Бијељина 01.06.2023. :: Semberija INFO ::

 

Извјештај о стању водотока на подручју Града Бијељина 01.06.2023.


Водостаји бујичних водотока Јање, Гњице, Лукавца, Модран су  у опадању, ријеке су у својим коритима. Сви путни правци су проходни, правац од Бијељине према Јањи у мјесту Којчиновац код фирме Стеко Центар саобраћај се одвија успорено једном коловозном траком због воде која је се синоћ излила на саобраћајницу. Најкритичније је ноћас било у МЗ Нови и Вршани али од поноћи вода се повукла у своја корита и тренутно по изјави предсједника МЗ Нови нема заплављеним стамбених и помоћних објеката сем пољопривредних површина односно пољопривредних усјева.

Водостај ријеке Саве на подручју Семберије је у порасту, али измјерена вриједност на водомјерној станици Јамена је испод редовне коте одбрсне од поплава.

Водостај ријеке Дрине у 06,00 часова на водомјерној станици Радаљ износио је  +233цм, у протекла 24 часа водостај је у стагнацији. Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије према Главном оперативном плану одбране од поплава уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од +450 цм.

Водостај ријеке Саве у 06,00 часова на водомјерној станици Јамена износио је +944цм, у протекла 24 часа у порасту је за 27цм. Граница редовне одбране од поплава је када водостај ријеке Саве на водомјерној станици Јамена достигне коту од +970цм.

У последња 24 часа на подручју Града Бијељина пало је 3,6 лит. кише по м².

С обзиром да су најављене падавине и унаредним данима, гдје можемо очекивати поновни раст бујичних водотока. Екипе цивилне заштите 24 часа дежурају и пратиће стање на терену и обилази потенцијално угрожених подручја, ако дође до нових падавина.