Због немогућности пласмана: Купус сијеку и заоравају на њивама :: Semberija INFO ::

 

Због немогућности пласмана: Купус сијеку и заоравају на њивама


Семберски произвођачи купуса ових дана, суочени са ниском цијеном и немогућношћу пласмана, купус сијеку и заоравају на њивама. Због смањене потражње, изазване у великој мјери и пандемијом вируса корона, односно због десеткованог транспорта, купус се продаје у бесцијење.



Милан Николић (48), произвођач поврћа и житарица из Велике Обарске, каже да је паковање од 25 килограма купуса пало на износ од 2,5 до  три КМ, што је произвођаче купуса водило у дебели минус.

„Морао сам исјећи на њиви велику количину купуса. Скупље је да транспортујем купус до пијаце, него што ћу нешто зарадити на њему. Сјеме купуса се сије у децембру, штити се од зиме, пикира, штити од штеточина. Највише нам смета то што чујемо да се купус и друго поврће увозе из Албаније, Македоније и других држава региона. Може ли неко у овој држави нас заштитити, бар у вријеме сезоне. Кад ми продамо своје производе, нека онда увозе. Користимо застарјелу механизацију, имамо огромна улагања у ову производњу. Овакви поремећаји на тржишту нас деморалишу“. 

Милан тренутно обрађује око десет хектара земљишта. На њиви и у пластеницима помажу ми син Бранко, супруга и мајка. Производи рани краставац, паприку, карфиол, лубенице и друго поврће. Он каже да би у нормалним околностима четворочлана породица требало солидно да живи од ове производње. 



Ђоко Алексић из Батковића каже да лубенице на Кванташкој пијаци тренутно на велико продаје по цијени од 35 до 40 пфенига по килограму.

„Лубенице узгајам на површини од 18 дунума, рани и позни бостан. Ово је за мене прихватљива продајна цијена. Када би ми неко гарантовао откуп по цијени од 30 пфенига, засадио бих и десет хектара бостаном. Најважније је сачувати здравље у овим временима“, каже Ђоко Алексић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић