МУХАМЕД ГАНИЋ, МОЛЕР И РЕСТАУРАТОР ПРЕДМЕТА ОД ДРВЕТА :: Semberija INFO ::

 

МУХАМЕД ГАНИЋ, МОЛЕР И РЕСТАУРАТОР ПРЕДМЕТА ОД ДРВЕТА


Занат научио од оца 

Mухамед Ганић из Бијељине бави се молерајем од дјетињства, а све технике овог заната научио је од оца са којим је, као његов помоћни радник, зарадио и први џепарац.


 
Мухамед је, иначе, из занатске породице. Сви у његовој ближој фамилији су занатлије, а деда Емин Ганић био је врсни ковач. Од оца је Мухамед, као његов помоћни радник, научио све вјештине молерског заната, од којег данас издржава породицу. Рођена браћа су му по занимању молери, а у фамилији има и шнајдера. Први џепарац је, сјећа се, зарадио са десет година, и то је било 50 њемачких марака у вријеме док је са породицом био у избјеглиштву у Њемачкој. Тако је почео да зарађује и да усавршава знање, учећи  и пажљиво слушајући савјете оца.



- Све сам научио од оца. Мало по мало, почео сам да радим разне врсте молерских радова, од једноставних до компликованијих, са савременим и скупљим материјалима. Радим и фасаде, а нарочито волим да радим рестаурације старог намјештаја“, каже Ганић за „Семберске новине“.

Према његовим ријечима, посла има увијек доста, без обзира на годишње доба. Послове прилагођава временским условима, нарочито када су у питању фасаде које је, како каже, најбоље радити када нису високе температуре. Мухамед ради и рестаурације старих и оштећених предмета од дрвета, столарије, столова, столица, комода... Каже да му је посебно задовољство када рестаурација намјештаја и антиквитета буде успјешна.

Ганић истиче да је сваки намјештај прича за себе, али да на добру рестаурацију, највише утиче стање у којем се налази тај намјештај, јер неки баш дотрајали предмети, са доста гитовања током рестаурације, могу служити више за украс, него да буду функционални.

- За све је битна добра припрема. Без тога нема квалитетно урађеног посла. Без обзира шта радим, кречење или фарбање, неопходна је добра припрема. Ако то није урађено добро, ни крајњи резултат не може бути добар“, истиче 36-годишњи Мухамед Ганић.

Када има времена, ужива да ради у дворишту гдје уноси своју креативност, јер је то простор у којем одмара са породицом. Недавно је урадио предиван љетњиковац, а двориште му је пуно цвијећа и предмета од гипса које је Мухамед рестаурирао. Каже да му посао не пада тешко, јер има подршку породице и супруге, што му много значи и на чему им је захвалан.
        
Семберске новине - Семберија инфо - Текст и фото: З.Кусмук