УЧИОНИЦЕ ПРЕБАЦИЛИ У ВИРТУЕЛНО ОКРУЖЕЊЕ :: Semberija INFO ::

 

УЧИОНИЦЕ ПРЕБАЦИЛИ У ВИРТУЕЛНО ОКРУЖЕЊЕ


У нормалним радним условима у Школи страних језика ,,Англиа“ технологија је била додатно средство за учење, али не и  главни канал. Међутим, сви знамо да се дефиниција ,,нормалног“ посљедњих пар мјесеци значајно промијенила и околности су их натјерале да учење пребаце у виртуелно окружење. Одлучно су прихватили изазов.
 
Контакт професора и ученика у процесу учења страног језика јако је важан. У сваком образовном процесу кључно је да професор види реакције и ставове својих ђака, те да може да реагује у датом тренутку, да понови и разјасни градиво.

-Корона вирус утицао је на свакодневницу свих нас, животи су нам се драстично промијенили. У покушајима да се спријечи ширење ове нове заразне болести, школе су међу првима морале да затворе своја врата. Затворили смо их и ми, али не потпуно. Затворили смо врата, али смо отворили интернетско учење’’, каже професорица Верица Амиџић, власница Школе страних језика ,,Англиа“, која истиче да се нашла у великој невјерици када су, након 25 година рада,  10. марта учионице ,,Англије“  биле празне, али су брзо пронашли рјешење.

-Невјерица и шок су трајали до понедјељка, 16. марта, а онда нам је постало апсолутно јасно да је једини прави одговор на новонасталу ситуацију да почнемо  с онлајн наставом. Радило се врло интензивно и вриједно. Захваљујући нашем изванредном ИТ сектору и изузетној дигиталној писмености свих наших наставника, било је могуће већ првог априла кренути са онлајн часовима. Учионице смо ,,пренијели“ у куће наставника и полазника’’, наводи  Верица Амиџић, прецизирајући да су обухватили ученике од другог разреда основне школе навише и оформили онлајн групе.

Како наглашава, овакав начин рада био је  једини могућ и најсигурнији.
 
Прилагођавање новом медију

У ,,Англији“ истичу да су за само један викенд наставу из учионице преселили у виртуелно окружење. Садржај часа морао се прилагодити новом медију, али задаци и циљеви остали су исти.

-Дигитална технологија је наставне планове учинила атрактивнијим и интерактивнијим, што је најважније у учењу страних језика. Наравно да неки елементи из класичне учионице недостају, као што су присност, емотивна повезаност међу дјецом, лична комуникација, али под датим околностима ово је најбољи вид онлајн наставе, веома сличан настави у учионици’’, нагласила је Верица Амиџић. Дјеца су, каже, много брже прихватила нови вид наставе, него старији полазници.

Када је ријеч о најважнијим карактеристикама онлајн наставе коју изводе, наводи и дигиталну аудио-визуелну онлајн комуникацију наставника са ученицима и свих ученика међусобно током цијелог часа, приступ часовима одвија се из домова преко рачунара, таблета или мобилних телефона, а ,,Англијин“ је цјелокупан наставни материјал, разни дигитални алати и апликације, те константна онлајн подршка ИТ сектора и администрације ученицима, наставницима и родитељима. Верица Амиџић истиче да је онлајн настава технички захтјевнија, али је донијела и неке предности: кашњење на наставу сведено је на минимум, концентрација полазника је већа, јер се од њих захтијева непрекидно праћење и укљученост у рад на часу.
 

-Млађи су одушевљени, реагују веома брзо, јер интернет је, ипак, њихов медиј. Једва чекају да почне час и обично нестрпљиво сједе пред својим компјутерима и по пола сата раније. Поносни су што се сами могу конектовати, тј. улоговати и излоговати, мада су им у почетку, наравно, у томе помагали родитељи. А када почне час онда се могу и видјети са својим другарима, јер им је то посебно важно. За старије ученике, средњошколце, овакав вид наставе је врло згодан, јер су термини група веома флексибилни и може се на часу бити и у пиџами и без шминк, нарочито ако баш тог дана ,,случајно“ не ради камера! Одрасли кандидати, од којих су неки у доби од 40 и 50 година, су задовољни што могу да наставе едукацију, мада је недовољно познавање технологије код неких у почетку стварало нелагоду, али све је након пар часова добро профункционисало’’, истиче  Верица Амиџић.
 
Заједно ћемо успјети

Организовање новог начина извођења наставе није једино о чему Верица Амиџић у овом случају мора да брине. Приватни сектор, којем припада и ,,Англиа“ мора да се бори да задржи наставни кадар и обезбиједи редовне приходе.
 
-Ми нисмо јавни сектор и немамо се на кога ослонити. Након 25 година постојања и провођења класичног типа наставе, нашли смо се у позицији да се боримо за егзистенцију. ,,Англиа“, као и друге приватне школе страних језика, живе искључиво од часова, тј. курсева које организује. У овом периоду обим посла се смањио на 65 одсто, јер су неки родитељи одлучили да не укључују своју дјецу у наставу због финансијских разлога, код других су то били технички разлози, а неки нису имали времена да дјеци, поготово у почетку, помогну’’, наводи власница ,,Англије“, истакавши да су, упркос смањеном обиму посла, дали знатан попуст на часове, од 30 одсто и тако се солидарисали са овом, за многе родитеље, незавидном ситуацијом.
 
-Ситуација са корона вирусом, која је без преседана, може да помогне да се новим технологијама још боље овлада и да се сви дигитално описмене. Нама ће сигурно помоћи да у новој школској години будемо дигитално још спремнији, а што ће наставу учинити још атрактивнијом и ефикаснијом’’, закључује Верица Амиџић.  

Семберија инфо