МИРИС ЛИПЕ У СЕМБЕРИЈИ - Дрво које нуди здравље :: Semberija INFO ::

 

МИРИС ЛИПЕ У СЕМБЕРИЈИ - Дрво које нуди здравље


 Ових дана Семберијом се шири угодни, опијајући мирис липе. Својим мирисом у јуну липа уљепшава дан, а током зиме цијела кућа замирише од чаја осушеног цвијета липе.



У нашим крајевима расту бијела или сребрна липа, великолисна и ситнолисна липа. Цвјетање липе почиње крајем прве декаде маја и траје све до почетка јула. Први цвјетају хибриди, а почетком јула цвјета јапанска црна липа. Овако дуг период цвјетања нема ниједан род шумског дрвећа, што је од великог значаја, с обзиром на то да је цвијет свих врста липе медоносан и љековит. Липе су брзорастућа врста. Досежу завидне димензије и дубоку старост.

Ароматични напитак од цвијета липе незаобилазно је природно средство за смиривање и опуштање, јача одбрамбене снаге организма, благотворно дјелује на кардиоваскуларни систем, а користи се и код повишене температуре. 



Због тога, крените у бербу цвијета липе. Цвијет липе се скупља у пријеподневним часовима, између 10 и 12 сати, прије јаког сунца, како не би испарила есенцијална уља, а потом се суши и оставља у папирне или платнене кесе за зиму.

Цвјетању липе радују се и пчелари, јер је липов мед веома цијењен у нашим крајевима.

Некада се у Семберији и на Мајевици цвијет липе брао за продају. Били су велики откупљивачи, па се од тог посла могло и зарадити. У бербу липе укључивали су се сви укућани, чак и дјеца, која су од брања цвијета липе могла да зараде за џепарац, а неки да од тих пара купе књиге и школски прибор.

У семберским селима често се у дворишту садила липа, јер ово мирисно дрво има бујну крошњу испод које је угодна хладовина и гдје се могло одмарати током врелих љетњих дана. Обично су домаћини испод липе стављали и сто за сједење. Многи старији кажу да ништа љепше нема него сјести испод процвјетале липе или испод липе кад ,,припече''.

О мирису цвијета липе на Балкану писане су и књиге, те снимане серије и филмови.     

Семберија инфо - В. Зеленовић
​Фото - И. Гутић