ОД ХОБИЈА ДО ДОБРЕ ЗАРАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ОД ХОБИЈА ДО ДОБРЕ ЗАРАДЕ


На имању Чедомира Радовановића (35), магистра информатике, запосленог у бијељинском Дому здравља,  берба јагоде приводи се крају. Ускоро ће почети и берба трешње. Чедомир каже да се и он и остали произвођачи јагоде у Семберији већ трећу годину суочавају са хладним и кишовитим мајем.

„Штете има у јагодњаку, због трулежи, али има и доброг рода. Ове године ћемо имати и први род трешње. Штету су изазвали мартовски мразеви. Најважније је да имамо квалитетне производе, а и купци нас препознају по здравој и квалитетној јагоди. Јагоде имамо на површини од пет дунума, трешње, италијанске и чешке сорте, узгајамо на површини од једног хектара“.

Чедомир каже да је радна снага значајна ставка у јагодњаку, тако да килограм брања кошта од 50 до 60 пфенига. Берачи јагоде  код Радовановића зараде солидне дневнице од 40 до 45 КМ
.

„Јагоду продајемо по цијени од три КМ за килограм и та цијена се не мијења од почетка до краја бербе. Организовао сам властиту малопродају и купци су задовољни  квалитетом јагоде. У оптималним условима са пола хектара може се убрати око 10 тона јагоде. Тек на крају сезоне ћу знати колико је јагоде одбачено због трулежи“.

Овај млади и предузимљиви човјек планира да прошири јагодњак са 20.000 на 30.000 садница, тако да би већ у наредној години могао имати род од петнаест тона јагоде.

„Планирамо садњу трешње на површини од још једног хектара. Покушаћу повећати и број малопродајних мјеста и то су неки краткорочни циљеви. У будућности, мој циљ је да организујем властити извоз трешње у европске земље“, каже Чедомир Радовановић, истичући да се на њиви, у вријеме сезоне брања воћа, ради од јутра до мрака. Слатки плодови мукотрпног рада на крају, ипак, њему и његовој породици доносе резултат и пристојну зараду.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)