ВЕДРАНА ТОДОРОВИЋ, ДУГОГОДИШЊА ВОЛОНТЕРКА ЦРВЕНОГ КРСТА БИЈЕЉИНА: За волонтирање је потребна добра воља :: Semberija INFO ::

 

ВЕДРАНА ТОДОРОВИЋ, ДУГОГОДИШЊА ВОЛОНТЕРКА ЦРВЕНОГ КРСТА БИЈЕЉИНА: За волонтирање је потребна добра воља


Гимназијалка Ведрана Тодоровић, ученица четвртог разреда бијељинске Гимназије „Филип Вишњић“, волонтира у Градској организацији Црвеног крста већ осам година, од шестог разреда основне школе. Ведрана каже да је све кренуло од секције Прве помоћи, јер се већина волонтера ове органзације „регрутује“ управо кроз такмичење у пружању прве помоћи.

- Тренутно сам инструктор прве помоћи. Има у свему томе и такмичарског духа, али наш превасходни циљ је да млади људи науче како се пружа прва помоћ људима у невољи. Људи често и не схватају колико је прва помоћ неопходна, јер понекад и нека ситница може спасити нечији живот. Сви наши волонтери су на тај начин дошли у Градску организацију Црвеног крста. Што се тиче волонтирања, циљ нам је да некоме помогнемо у невољи, да уљепшамо дан старијој особи којој је неопходна помоћ у храни или хигијенским средствима. За волонтирање је потребна добра воља и мало слободног времена. Ништа више. Наши волонтери су били активно укључени и у хуманитарне акције током катастрофалних поплава у Семберији у 2014. години."

Ведрана каже да волонтери ове организације често учествују у акцијама расподјеле хуманитарне помоћи. Хумани људи свакодневно могу у просторије Црвеног крста донијети половну гардеробу која им више није потребна.

- Ко год је у могућности, може донијети понеки одјевни предмет. Ту помоћ прикупљамо и касније дијелимо онима којима је то најнеопходније. Често учествујемо у подјели хуманитарних пакета, у случају да стигне нека донација. Обиљежавамо и све важне датуме, дијелимо летке на улици, информишемо грађане о важним датумима, као што је Дан борбе против туберкулозе, Дан борбе против сиде, Недјеља дјетета, Недјеља волонтера  и друге сличне датуме. У приступу волонтирању изузетно је важно да човјек жели помоћи и изразити хуманост. Ми тренутно у Градској организацији Црвеног крста имамо тридесетак волонтера. Има пуно општина и градова у којима су волонтери и масовније организовани. Што се тиче младих, многи ће волонтирање можда схватити као губљење свог драгоцјеног времена, те ће радије отићи у кафић да попију кафу, умјесто да дођу у ситуацију да некоме помогну. Нису то неке велике обавезе, нити се акције често организују. Све се може постићи, уколико се добро организујете."

Ведрана каже да је њен план да заврши гимназију и да упише новинарство у Новом Саду. Истиче да је три године у Гимназији била активна у драмској секцији, те да је то била прилика и за гостовања у другим градовима.

- Тренутно сам преокупирана припремом матуре и припремом за упис на факултет. Вољела бих да се укључим и у неко аматерско позориште, јер ме привлачи глума“, каже ова вриједна волонтерка Црвеног крста.     

Семберске новине - Семберија инфо - Љ. Љубојевић