ГИМНАЗИЈАЛАЦ МАРКО РИСТИЋ, ЗАЉУБЉЕНИК У ФИЛМ И ПОЗОРИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

ГИМНАЗИЈАЛАЦ МАРКО РИСТИЋ, ЗАЉУБЉЕНИК У ФИЛМ И ПОЗОРИШТЕ


Краткометражни филм ,,Мој град, моја правила“, који је премијерно приказан првог децембра 2019. године у препуној сали Центра за културу, петнаестогодишњи Марко Ристић, ученик Гимназије ,,Филип Вишњић“ написао је сценарио. Филм траје 32 минута и иза себе носи поруку ,,Стоп насиљу!“.

Не постоји пуно филмова који отворено причају о проблемима данашњих тинејџера, а управо је за ту генерацију у Бијељини снимљен филм ,,Мој град, моја правила“.  Марко Ристић је сценариста и глумац, режију потписује дипломирани глумац Ненад Благојевић, а продуцент филма је Жељко Стојановић.

- Филм смо снимали шест мјесеци, а сав тај пут од идеје до остварења био је изазован, пун успона и падова. Поред снимања самог филма, ту је монтажа и бројне пропратне активности везане уз снимање. Иначе, комплетна глумачка екипа на филму је вриједно радила од јуна и међу нама је створена атмосфера повјерења. Настојали смо да што реалистичније пресликамо начин функционисања данашње генерације, односно, барем једног њеног дијела’’, каже за портал Семберија инфо идејни творац филма Марко Ристић.

-На премијери филма било је јако лијепо и посебан је то доживљај. Срце ми је било пуно кад сам видио колико људи је дошло да погледа филм. Преплавиле су ме емоције и заплакао сам’’, прича Марко, додавши да му је драго да му се испунила жеља и да је тај филм дошла да погледа  и млада и старија публика.

Овај заљубљеник у филмску и позоришну умјетност, који се глумом бави готово деценију, каже да дан премијере филма, први децембар 2019. године, узима за почетак своје каријере, јер, како наглашава, ту је све почело.
Филм ,,Мој град, моја правила“ снимљен је у Бијељини, глумци, редитељ и продуцент, такође, су Бијељинци, а сви који су били ангажовани на овом филму радили су без новчане накнаде. 

Филм прати четворо тинејџера (играју их Милијан Јањић, Михаило Вићановић, Вања Пејић и Марко Ристић), а поред ових талентованих младих Бијељинаца, у филму глуме дипломирани глумци Иван Петровић (у улози оца), Драгана Тркуља (глуми наставницу), те Ненад Благојевић који има двоструку улогу - глуми инспектора и режира филм.
 

-Посебну захвалност дугујем Позориштанцу ,,Маслачак“ које ми је пружило прилику да будем оно што јесам, да се потпуно ослободим и да позориште буде моја друга кућа. Глумом сам се почео бавити од своје шесте године, а полазник Школе глуме Позориштанца ,,Маслачак“ сам три године, гдје ми је ментор Ненад Благојевић. Од маја 2019. године с њима наступам и у представама’’, истиче Марко.
 
Глумац или сценариста?
 
-Мислио сам да могу све, али сад кад већ имам одређено искуство другачије на то гледам. Моја љубав је одувијек била глума и мислим да ћу се томе више посветити, јер глума је то чиме мислим да се бавим цијели живот. Након завршетка средње школе планирам да упишем Академију умјетности у Београду. Наравно, писаћу ја и сценарије и за неке друге пројекте, радићу на њима, али ћу се углавном посветити глуми’’, каже Марко Ристић, који најављује снимање наставка филма ,,Мој град, моја правила“, а идеју за сценарио другог дијела већ има.
Каже, у том филму више пажње ће се посветити обради једног лика.

- Није лагана потрага за властитим ,,ја“ у данашњем друштву, али мојим вршњацима желим поручити да и ми можемо да направимо нешто добро и квалитетно, поготово кад је ријеч о стварању у области културе за којом у нашем граду увијек  постоји велико интересовање’’, каже Марко Ристић.

портал Семберија ИНФО (М.Решидовић)