ИНТЕРВЈУ: МИЛЕНКО МИТРОВИЋ, ПОТПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: МИЛЕНКО МИТРОВИЋ, ПОТПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА


Обављате веома важну функцију као потпредсједник Скупштине Града. Шта за Вас значи то мјесто и с којим се изазовима и обавезама сусрећете?
 -Функција потпредсједника Скупштине града је изборна функција и она, сама по себи, носи одређену одговорност. Наша обавеза је да припремимо сједнице Скупштине града, да оне буду јавне, транспарентне, да буду квалитетно организоване и да све одлуке које се донесу на сједници Скупштине града буду реализоване и прослијеђене вишим органима. Ова позиција подразумијева сарадњу са одборницима свих политичких партија. У крајњем случају, радно предсједништво је то које треба да саслуша свачије мишљење, да истрпи ударце који стижу и од позиције и од опозиције, али је најважније да се сједнице припреме и организују на један квалитетан и транспарентан начин. Са ове позиције обављају се и контакти са грађанима који нам свакодневно долазе са одређеним захтјевима, приједлозима, молбама, тражећи конкретну помоћ и рјешења за своја насеља и мјесне заједнице. Трудимо се да свима изађемо у сусрет, да саслушамо људе и да помогнемо у складу са нашим могућностима и овлаштењима. Уколико нисмо у могућности да помогнемо, упућујемо их на ресорна одјељења и на друге јавне институције. До сада нисмо имали никаквих проблема, када је у питању сарадња са грађанима и рјешавање њихових животних питања и потреба.

Како иде усаглашавање између вас, двојице потпредсједника и предсједника Скупштине? Да ли и одборници треба да буду у свему томе активнији?
- Све је ствар договора, усаглашавања, проналажења политичког компромиса за одређени проблем или питање. Не могу се мијешати директно у рад других политичких странака и оцјењивати рад одборника других политичких странака. Свако има своје политичке циљеве и планове и покушава их реализовати на начин како је то осмислио. Ипак, сматрам да су одборници својеврсан „глас народа’’, јер долазе из мјесних заједница, било градских, било сеоских. Можда би у том смислу сви одборници требало да буду пуно активнији, а не да се та активност искаже само од избора до избора. То је оно што се чује у бази, како ми кажемо, у народу. Без обзира на то што обављам функцију потпредсједника Скупштине града, један сам од 31 одборника, тако да сваки свој слободан тренутак проводим на терену, међу грађанима, тамо гдје се јављају одређени захтјеви и потребе грађана. Излазимо са иницијативама, просљеђујемо их ка Скупштини и надлежним одјељењима како би глас народа стигао до оних који треба да рјешавају те проблеме. Што се тиче одборника и позиције и опозиције, имам изузетно коректне односе са свима њима. Понекад ми је жао што немамо могућности за директан телевизијски пренос сједница Скупштине града, тако да и грађани могу гледати скупштинска засиједања од почетка до краја. Вјерујем да би и одборници тада били пуно активнији и стизали би до сваког нашег суграђанина на терену, препознајући тако проблеме и  потребе људи. Само на тај начин могуће је оправдати повјерење које су одборници добили на изборима. Овако је теже доћи до сваке куће и сваког човјека’’.

На челу сте Покрета за Бијељину и активни сте на терену. Шта Вас мотивише да предводите једну тако младу партију и да ли сте задовољни до сада учињеним?
-Покрет за Бијељину је млада политичка организација, регистрована прије нешто мање од 450 дана, односно прије годину и пар мјесеци. Недавно смо имали своју изузетно посјећену Конвенцију на којој смо резимирали све оно што смо до сада урадили. То је нова политичка организација која је заузела другачији курс и води другачију комуникацију са грађанима и потенцијалним члановима и гласачима у односу на друге политичке партије.Свакодневно смо на терену и свакодневно комуницирамо са људима. Изузетно нам је важно да чујемо глас људи са терена и да га уградимо у наш политички програм. Покушавамо регистровати све захтјеве и потребе људи и уграђивати их у наш програм, тако што ћемо свој програм сваких шест мјесеци попуњавати новим захтјевима грађана. Водимо  другачију кампању, користећи у медијском представљању Покрета за Бијељину, у највећој могућој мјери, друштвене мреже. Закључили смо да грађани у великој мјери користе свакодневно друштвене мреже, тако да наша дневна саопштења и представљања стигну и до 30.000 људи у Бијељини и околини. То не бисмо успјели и када бисмо се свакодневно појављивали на телевизијским и радио-станицама. Често боравимо на терену и организујемо акције из разних сфера друштвеног дјеловања. Углавном, наилазимо на позитивне реакције грађанства и добијамо огромну подршку за свој рад. Неке јаче политичке странке нам замјерају што у толикој мјери користимо друштвене мреже, истичући да наш резултат није у тој мјери релевантан. Ипак, све оно што се до сада дешавало у нашој политичкој организацији, укључујући све оне који подржавају наш рад, потврђује да смо на добром путу. Желимо да покажемо како бисмо се ми односили према грађанима, уколико нам укажу повјерење на наредним локалним изборима. Често организујемо хуманитарне акције, помажемо угроженим људима, помажемо старије и болесне, боримо се за боље услове живота социјалних категорија, помажемо вишечлане породице које тешко живе и које имају више ђака првака, основаца, средњошколаца. Такве породице помажемо са школским материјалом и прибором, организујемо додјелу новогодишњих пакетића дјеци,  а помажемо и сеоске мјесне заједнице, тако гдје је неопходно извођење инфраструктурних радова.

Чланови Ваше партије налазе се и на руководећим мјестима. Да ли Вам је важније да заступају интересе партије или да одговорно раде свој посао у интересу свих грађана?
Нама је изузетно важно да наши чланови, који се налазе на руководећим позицијама, раде свој посао у интересу свих грађана. Ми тренутно имамо наше чланове на двије изузетно важне позиције, директора Центра  за културу „Семберија’’ и директора Агенције за мала и средња предузећа. Трудимо се да на тим позицијама наши кадрови остварују што боље резултате, у складу са њиховим могућностима. Никада те позиције нисмо злоупотребљавали, нити смо покушавали да остваримо неку материјалну корист за Покрет за Бијељину. Од тренутка када смо потписали споразум са градоначелником, ми никога нисмо запослили у институцијама, јер смо свјесни чињенице да те институције морају радити у интересу свих грађана. Центар за културу „Семберија’’ организује током године безброј културних садржаја за грађане свих узраста, од позоришних представа, преко концерата, до разних изложби и манифестација. Инсиситирамо на широком спектру културних садржаја који ће задовољити сва интересовања и све узрасте. Култура, нажалост, није профитабилна и средства за културу су лимитирана. Што се тиче Агенције за мала и средња предузећа, средства којима Агенција располаже нису довољна за потребе овог града. Недавно су обављена три транспарентна јавна позива и та средства су правично расподијељена’’.

Постоји ли нешто на подручју града што бисте приоритетно рјешавали и шта је то што бисте у перспективи вољели да заживи на овом подручју?
 -Ми смо на Конвенцији Покрета за Бијељину дефинисали десет тачака које се директно тичу живота грађана у нашем граду. Јасно смо рекли да, уколико неко буде тражио нашу подршку  кандидату за градоначелника на наредним изборима, инсистираћемо на испуњавању тих десет захтјева из десет тачака. Свака тачка подразумијева стварање услова за бољи живот грађана. Ту су заступљени и пољопривредници и школство и мјесне заједнице. Више пута смо учествовали у акцијама у сеоским мјесним заједницама. Контактирали смо и произвођаче дувана, ратаре, фармере, пружајући им подршку у остварењу њихових захтјева.

 Наредна година биће изборна. Са чиме планирате изаћи пред грађане, с обзиром да млади људи, али и старији, одлазе са циљем да обезбиједе егзистенцију?
 - Мислим да је све оно што смо радили у протеклом  периоду  изазвало велику пажњу грађана и људи нам поклањају повјерење. Вјерујем да ћемо на наредним локалним изборима остварити запажене резултате. Већ на прољеће отпочеће тај први талас наше кампање. На скуповима ћемо представити све оно што смо до сада урадили, као и све оно што бисмо урадили уколико добијемо повјерење гласача. Посјетићемо свако насеље, сваку мјесну заједницу, па и сваку кућу. Бићемо свугдје тамо гдје нас људи позову и гдје желе да нас саслушају, односно да и ми саслушамо њихове проблеме. Пуно људи из других градова нам се јавља, са жељом да и они формирају сличне политичке организације у својим градовима. Ми смо остварили и добру прекограничну сарадњу. Потписало смо споразум о сарадњи са „Бољом Србијом’’, политичком партијом која је парламентарна у Србији и која има три посланика и градоначелника у Тополи. Ускоро ћемо посјетити и Тополу. Посјетићемо и Беч, гдје ћемо разговарати са представницима наше дијаспоре и привредницима. Имамо позив да посјетимо и удружења Срба у Швајцарској и Италији. Људи прате наш рад и изван ове регије, тако да ћемо развијати сарадњу Бијељине са дијаспором, што је једна од тачака наших активности у наредном периоду. То подразумијева боље упознавање и умрежавање, односно организовање пословних форума’’, каже Миленко Митровић, потпредсједник Скупштине града и предсједник Покрета за Бијељину.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)