БИЈЕЉИНСКА КРЕАТИВКА: Воли вез и штрикање :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА КРЕАТИВКА: Воли вез и штрикање


Бијељинска кретивка Вукосава Седић пензионерске дане проводи штрикајући и израђујући вез на стољнацима и разним одјевним предметима. Вукосавини везови са разним мотивима су уникатни и сваком купцу је тешко да се одлучи шта би изабрао. Каже да ју је вез увијек више привлачио, а неки други ручни радови, попут хеклања, ипак мање. Истиче да воли и да плете, те да је до сада иштрикала огроман број одјевних предмета.

-Мајка ме научила да везем и штрикам. Везем током цијеле године, без обзира на годишње доба. Уживам и док везем, и сваки нови комад на којем радим за мене је изазов’’, каже Седићева. Према њеним ријечима, све може да се наручи и уради по жељи муштерије, да се изаберу мотиви и боје конца за вез.

-Драго ми је да се све више користе свадбени пешкири. Свe више имам наруџбе за свадбе, а пешкири за ову намјену традиционално имају вез са двије стране, тако да кад особа стави пешкир преко једног рамена и свеже га бочно, свима je видљив везени дио који се налази испод дијела гдје је пешкир свезан’’, каже Вукосава.



Она у понуди има велики број кошуља, туника, хаљина, разних столњака различитих облика, највише округлих и овалних, на којима су бројни цвијетни мотиви. Вукосава Седић, која је први одјевни предмет исплела са 17 година, уникатне радове продаје како стигне, између осталог, и на изложбама бијељинских креативки и на бијељинској зеленој пијаци.                                                     

Семберија ИНФО/З. Кусмук