Захтјев за покретање стечаја у "Житопромету": Радници страхују за имовину гиганта :: Semberija INFO ::

 

Захтјев за покретање стечаја у "Житопромету": Радници страхују за имовину гиганта


БИЈЕЉИНА - Адвокатска канцеларија "Стевановић" поднијела је јутрос у име 120 радника Окружном привредном суду у Бијељини захтјев за покретање стечајног поступка у АД "Житопромет".

Према ријечима правног заступника радника "Житопромета" Милоша Стевановића коначну одлуку о даљој судбини овог некадашњег бијељинског гиганта који тренутно дугује радницима и добављачима око пет  милиона марака донијеће суд у наредном периоду.

Он је истакао да се по први пут први пут у историји Бијељина догађа да фирма која има вишеструко већу вриједност у односу на своје дугове мора да оде у стечај.

"120 радника које заступа Адвокатска канцеларија "Стевановић" одлучило се да код Окружног привредног суда у Бијељини поднесе захтјев за отварање стечајног поступка над "Житопрометом" и ми смо јутрос у девет часова захтјев поднијели. Напомињемо да је суд тај који одлучује о отварању стечајног поступка. Суд ће по испитивању предходних услова, саслушати законског заступника предузећа, те одлучити да ли су испуњени услови за отварање стечаја", навео је Стевановић на прес конференцији којој су присуствовали и представници Синдиката.

Он је додао да су дуговања према радницима око 1,3 милиона марака, док су укупна дуговања компаније око 5 милиона км.

"Када се погледа да имовина "Житопромета" износи на скоро 17 милиона марака , онда је свима јасно да овдје проблема фактички није ни било. Био је проблем везано за менаџмент, те у доношењу кључних одлука које се тичу тржишног пословања ове компаније, што очигледно Слободан Павловић није умио да процијени", навео је Стевановић.

Он је истакао да је ово предузеће од стратешке важности за цијелу Српску и да је након дужих  консултација донијета одлука о покретању стечајног поступка.

"О свему смо обавијестили Министарство пољопривреде, које је имало разумијевања за покретање стечајног поступка. Пољопривредници не треба да брину јер се сви надамо да ће из стечајног поступка изаћи једна здрава компанија, те да неће доћи до класичне продаје. Иначе, ово је први пут у историји нашег града да фирма која има вишеструко већу вриједност у односу на своје дугове мора да оде у стечај", рекао је он.

Истакао је да нико не жели да та фирма буде "распарчана"  и да буде парцијално продавана.

"Ви знате да ова компанија у власништву има јако велики број локала у граду. Неке од некретнина ће вјероватне отићи у поступку продаје, али смо увјерени да стратешки инвеститори, којих је било у протеклом периоду и који су дали конкретне понуде са доказима да посједују преко 10 милиона марака, могу да уђу у ову фирму. Нажалост из нама неразумљивих разлога господин Павловић је те понуде одбио", рекао је Стевановић.

Он је позвао полицију да чува имовину "Житопромета" јер радници са разлогом страхују за капитал и имовину фабрике.

Душан Томић, предсједник Синдиката у бијељинском "Житопромету" рекао је да су радници били принуђени на ову одлуку јер је од оснивања 1961. године предузеће доведено у најгору ситуацију.

"Сви радници су једногласно донијели ову одлуку. Ми смо се одлучили на овај потез из разлога јер већински власник Слободан Павловић више није хтио да контактира са нама. Јуче смо разговарали са њим и то је био наш посљедњи разговор гдје смо му још једном указали на тешку ситуацију,  након чега нам је рекао "Радите шта хоћете". Дуговања према радницима се увећавају и већ нам дугују за десет мјесеци. Ми бисмо били јако сретни и презадовољни да ова фирма крене са радом и да се Павловић уразуми, навео је Томић.

Он каже да је Слободан Павловић већ 17 година већински власник у "Житопромету ", те да је 15 година фирма функционисала, али да су у посљедњих неколико година почели проблеми.

"Ја сам му указивао више пута да то тако неће моћи да траје. Ми смо зато морали да покренемо стечајни поступак зато што продужавање ове агоније постаје бесмислено. Састанци од данас до сутра, довођење Израелаца и слично нема никакве сврхе ни за раднике, а ни за пољопривреднике", навео је Томић и позвао још једном власника Павловића да сагледа стање и да је ова прича дошла до краја. 

Милена Тошковић, радница у бијељинском "Житопромету" изјавила је данас да се радници осјећају издано и преварено.

"Од 240 радника нас је данас око 120. Морам истаћи да у овом предузећу раде читаве породице и да то господин Павловић не може да схвати, јер ми немамо примања, а нисмо ни осигурани. Јуче је од нас захтјевао да уђемо у круг фабрике и да чистимо зграду, а знате колико је то ризичан посао.  Наш сваки састанак са њим је био изузетно непријатан и под великим тензијама. Ми као радници и представници Синдиката смо се нашли у мат позицији и једино што можемо да урадимо је да уђемо у овај стечај и ми више избора немамо, а сматрамо да ће се у том предстечајном поступку наћи неко рјешење", навела је она.

Радници су увјерени да ће овај поступак довести до жељених резултата те да ће погони поново почети са радом за добробит свих становника Семберије.

На питање новинара да ли је у овом случају могуће да мањински акционари размишљају о покретању способности управљања пословне способности над већинским власником  Стевановић каже:

"Одузимање пословне способности било којег лица Законом о ванпрничном поступку је у надлежности суда. О томе одлуку доноси суд након проведених вјештачења.  Мањински акционари размишљају о томе да, колико сам упознат, и бојим се да ће се предузимати и такве радње имајући у виду да су овдје потенцијално оштећено на милионе марака туђег новца који је уложен у Житопромет", рекао је он.

Независне новине