Цвјетко Јосиповић, узгајивач ружа из Пељава :: Semberija INFO ::

 

Цвјетко Јосиповић, узгајивач ружа из Пељава


Цвјетко Јосиповић (31) из Пељава, електричар по струци, један је од ријетких, ако не и једини озбиљнији узгајивач ружа на подручју Семберије и у подмајевичком крају.

Цвјетко је прије пет година почео узгајати руже, како он каже, сасвим случајно. Радећи за друге, савладао је ову вјештину. Кренуо је са 1.000 садница, а већ сада у свом расаднику  има око 7.000 садница руже.
Цвјетков расадник је познат и по карактеристичном називу „Руже Мајевице“, што је огласио и на фејсбуку. 



„Тренутно узгајам „чајевке“, „полианте“, „полегуше“, „пењачице“ и „стаблашице“. Најтраженије су руже које припадају врсти „полианте“, парковске руже. Сви људи, у принципу, воле руже, поготово они који желе да им дворишта, балкони и терасе лијепо изгледају. Купци су приватна лица и руже углавном продајем на подручју Федерације БиХ, у Сарајеву, Травнику, Неуму, Цазину и другим градовима. Интернет презентација пуно значи, тако да људи то виде и онда се одлуче за поруџбину. У расаднику тренутно имам око 5.000 ружа и у производњи за наредну годину око 3.500 садница. Све је то на површини од око два дунума. Треба пуно рада и зноја пролити да би се дошло до формиране саднице. Тај поступак обично траје око двије године. Ружа се засади на прољеће, окалеми се током љета и идуће године, на јесен, може се продати на тржишту“, каже Цвјетко, истичући да углавном ради све сам у расаднику, а понекад ангажује и своје комшије.

„Пуно ми помаже мотокултиватор, али има посла и око плијевљења, заштите ружа од напасника. У овој години то је посебно изражено због честих падавина, а и коров брзо напредује.  Једна садница, у просјеку, може се продати за двије КМ по комаду. Када се све сабере, од улагања, заштите и рада, може се остварити и солидна зарада. Руже „стаблашице“ су постале изузетно тражене на тржишту, те намјеравам да комплетну производњу усмјерим у том правцу“ каже Цвјетко Јосиповић.

Цвјетко  сваке године ангажује за калемљење ружа познате калемаре из Липолиста у Србији, јер се тиме на овим просторима скоро нико и не бави. Он каже да то ради тим од пет људи и за два дана окалеме око 7.000 садница.

Е, што се тиче Цвјетковог породичног статуса, још увијек је неожењен, те смо га у шали упитали, да ли би се нека дјевојка  могла загледати у згодног момка који узгаја руже. Цвјетко на то одговара да нико више не жели да дође на село, те да је све теже пронаћи и раднике који раде за дневницу.

„За плијевљење ружа се јављају жене просјечне старости шездесетак година. Нико од млађих не жели то да ради, иако је дневница 40 КМ. А, што се женидбе тиче, радим и на томе“, каже Цвјетко Јосиповић.

Семберске новине/Семберија ИНФО/Љ.Љубојевић
​Фото: Б.Милошевић