ИНТЕРВЈУ: АКАДЕМИК ПРОФЕСОР ДР НЕНАД ВУЊАК :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: АКАДЕМИК ПРОФЕСОР ДР НЕНАД ВУЊАК


Академик професор доктор Ненад Вуњак, који већ 14 година предаје на Факултету пословне економије у Бијељини, крајем прошле године објавио је, са још двојицом  аутора, књигу ,,Корпоративно управљање тржиштем капитала’’, коју ће бијељинској публици представити 22. априла у 13 часова у амфитеатру Факултета пословне економије.

Колико је јавност упозната са појмом корпоративно управљање?

- О корпоративном управљању се много прича, организују се симпозијуми, многи нешто пишу о томе, али ја сам схватио да студенти и народ нису најбоље разумели о чему је реч. Почела су да се мешају два појма - корпоративно руковођење и корпоративно управљање, како у БиХ, тако и у Србији. А где је ту разлика? Корпоративно руковођење је више везано за извршну власт, за директора, за председника компаније, док корпоративно управљање говори о односима и доношењу одлука између менаџера, акционара и контроле од стране надзорног одбора. Они који се баве корпоративним управљањем, више размишљају о томе, како повезати мањинске акционаре са већинским, како дати благовремено информације које ће бити транспарентне.

Књига је настала у оквиру коауторства. Са којим колегама сте сарађивали и колики је њихов допринос у стварању овог дјела?

-Коаутори су професор др Мирослав Витез и доцент др Милан Радовић. Сва тројица смо се потрудили да своје знање пренесемо на странице књиге. Између осталог, ја сам дао допринос у појашњењу корпоративног управљања, Витез је одлично појаснио област хартија од вредности, јер је њихов врсни познавалац, док се Радовић бавио берзама. Одлучили смо да узмемо и материјале од Организације за економску сарадњу и развој у Европи, као и од Међународне финансијске институције ИФЦ, те да њихове принципе прилагодимо нашим условима.

Који су то парадокси који се јављају на нашим просторима у области корпоративног управљања?

-Свако непоштовање законских одлука које пролази некажњено, јесте парадокс. Не може неко бити власник, акционар, и да истовремено буде у надзорном одбору, те да сам себе контролише, а то се код нас дешава. Затим, по принципима међународних рачуноводствених и финансијских стандарда, фирме морају да  направе завршни рачун. Међутим, ми имамо фирме које припремају два завршна рачуна. Један који иде у јавност, други који је у фиоци. Е, тај који је у фиоци је онај прави. То раде да би платили што мање пореза, уместо да део од прихода дају држави, поделе дивиденду акционарима. Ми јесмо преписали неке законе и прописе, али је проблем што се они у пракси не примењују.

Због чега је важно да послодавци и фирме схвате значај корпоративног управљања?

-Навешћу један пример. Ако говоримо о акционарству, акционар генерално има потребу да добије што већу дивиденду. Менаџер размишља како од дивиденде да што више уложи у развој неке инфраструктуре или машина, како би и сутра био менаџер. Радника интересује само плата. И ту сада постоји сукоб радника, менаџера и акционара. Управо кроз корпоративно управљање треба се потрудити да се ти различити интереси помире. Зато је важно да ову књигу прочитају људи који седе у надзорним одборима, менаџери, директори и други. Сматрам да ће она имати практичну вредност за њих.

Постоји ли заинтересованост за едукацију о овој теми?

-Постоје људи који се интересују, али мислим да је начин на који се врши едукација погрешан. У Србији, где, такође, предајем на факултетима, постоје приватне агенције које организују једнодневне курсеве о корпоративном управљању и мислим да је реч о агенцијама које су блиске власти. Оне доводе помоћнике министара, чланове надзорних одбора, наплате им по 150 евра, курс почне у 10 часова ујутро, а заврши се у 15 часова, и неко добије сертификат. Међутим, ти људи не схватају да су тек ,,начели’’ корпоративно управљање.
О чему се још читаоци могу информисати читајући књигу ,,Корпоративно управљање тржиштем капитала’’?
-Могу да науче како купити хартију у односу купац - брокер - продавац. Наведене су 23 операције након којих ће нека хартија бити заведена као ваша у Централном регистру хартија. Моћи ће да се едукују и о улагању у хартије од вредности. Код нас, рецимо, народ зна само за штедњу, али није упућен, да уколико су услови у том моменту бољи, може да улаже у хартије од вредности. Истина, иза овога треба да стоји држава. На крају књиге припремили смо регистар од 160 појмова које смо описали у две реченице. Још бих нагласио да је пола тиража већ подељено, јер нама није циљ зарадити на овој књизи, него едуковати народ. На неким факултетима се већ користи као главни уџбеник, а на неким као допунски.
 
 
Биографија
 
Академик професор др Ненад Вуњак рођен је 1951. године у Горњој Рогатици. Економски факултет завршио је 1974. године у Суботици, гдје је остао да ради као асистент. Магистрирао је 1976. године, а докторирао 1979. За редовног професора изабран је 1992. године из области Финансија и финансијског менаџмента. До октобра 2017. године био је професор на Економском факултету у Суботици и Одјељењу факултета у Новом Саду и Бујановцу. Сада предаје на Високој школи модерног бизниса у Београду, те на Факултету пословне економије у Бијељини. 

Семберија инфо