Како је брачни пар Шојић из Бијељине стигао до породичног бренда? :: Semberija INFO ::

 

Како је брачни пар Шојић из Бијељине стигао до породичног бренда?


Године 2010. Весна Шојић израдила је своју прву колекцију уникатног накита, која је представљена на друштвеној мрежи ,,Фејсбук’’, а са фотографијама колекције појавила се и нова ријеч – Маштуфа. За готово десет година преданог рада, Маштуфа се одомаћила и постала синоним за истанчану естетику, аутентичну, веселу и романтичну – за колекцију накита о којем се прича.

Како је почела прича о Маштуфи и одакле идеја за израду накита?
-Те 2010. године сам правила своје прве огрлице и нестрпљиво чекала да постанем тетка једној Маши. Завршена колекција и Машино рођење су се догодили у истом мјесецу и тако је настало име Маштуфа. Сама идеја о изради накита дошла је спонтано, из моје стваралачке природе и потребе да увијек нешто правим, дорађујем, бојим, преправљам. Иако сам студирала Графички дизајн, никада нисам тражила посао у струци. Прва колекција је настала, са њом први купци, позитивне критике и нове идеје. Откривао се нови свијет могућности играња са различитим материјалима, у разним техникама, па су се и колекције низале једна за другом.



На основу објављених фотографија на ,,Фејсбуку’’ види се да је много пажње посвећено презентацији производа. Колико је она била важна при обликовању бренда Маштуфа?
-На факултету су нас учили да је презентација и те како важна и учили нас различитим техникама, а ја сам то знање уткала у причу о Маштуфи. За сваку колекцију израђивани су каталози и овом приликом бих захвалила свима који су учествовали у том процесу. Ти дани, када фотографишем накит на моделима, за мене су посебни. Позирали су сјајне дјевојке и момци, а шминкери и фризери увијек су пружали несебичну помоћ. У 16 интернет колекција размијенили смо много позитивне енергије, а резултат није изостао.
 
Интернет је постао популарно мјесто за трговину.
Да ли ваше производе продајете путем интернета или по препоруци, и гдје је све доспио Маштуфа накит?

-На почетку сам колекције излагала само на ,,Фејсбуку’’, а касније и на разним сајмовима и мјестима гдје излажу дизајнери разних профила. Данас купци могу да пронађу Маштуфа накит у неколико бутика у Републици Српској и Србији. У 10 година у Маштуфи је настало 30 колекција накита, од којих је 16 на интернету, а више од 1.500 униката отишло је на разне стране свијета. Однедавно, стваралаштво у Маштуфи проширено је колекцијом подних лампи, а презентација је проширена и на ,,Инстаграм’’.
 
Како сте дошли на идеју о изради лампи и о каквим лампама је ријеч?
-Прије годину дана, када смо муж и ја намијештали свој стан, затребала нам је лампа за дневну собу. Тражили смо подну лампу са абажуром и изненадила нас је оскудна понуда на тржишту. То нас је инспирисало да направимо сами лампу, а истражујући материјале и технике, схватили смо да је израда лампи непресушан извор идеја и поље за креативност. Маштуфа је тако проширила понуду, али и добила другог члана – Николу, без кога не бих знала да заварим конструкцију и направим лампу која ради. Израђујемо стилске подне лампе са абажурима од чипке, а свака лампа је уникат и има своје име. Са купцима се договарамо о изради, прилагођавамо дизајн њиховом амбијенту, и до сада је све било на обострано задовољство.
 
Гдје потенцијални купци могу да погледају ваше лампе?
-Колекција је за сада изложена на ,,Фејсбуку’’ и ,,Инстаграму’’, гдје нас заинтересовани могу контактирати, одабрати неку од преосталих лампи из каталога, или се можемо договорити о изради посебне. Цијене су симболичне, у корак са цијенама фабричких лампи из салона намјештаја. Ако успјешно реализујемо оно што смо почели, лампе ће се појавити у неколико салона намјештаја у РС и Србији.


 
Колико су производи ручне израде популарни код нас, а колико у иностранству? Шта је за вас успјех када говоримо о рукотворинама?
-Људи нашег поднебља су, генерално гледано, веома креативни. Готово свако домаћинство способно је да само изради оно што му затреба, док се у иностранству све купује. Ако говоримо о накиту и сличним производима, они су популарни и код нас, и у иностранству, али их људи различито поимају. Ја се осјећам привилеговано јер радим посао који волим, а о успјеху Маштуфе не размишљам превише. За мене је успјех то што људи знају за измишљену ријеч Маштуфа и о каквом накиту је ријеч, а већина њих не зна ко стоји иза цијеле приче.
 
Какви су планови у радионици Маштуфе?
-Инспирисани прољећем које ће да услиједи, припремамо осмомартовску колекцију огрлица. Имамо разне планове и надамо се да ће нас инспирација послужити. Како радили, тако нам Бог помогао!