ДАН НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У КАНАДСКОМ ГРАДУ НИЈАГАРИ :: Semberija INFO ::

 

ДАН НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У КАНАДСКОМ ГРАДУ НИЈАГАРИ


Јубиларни 10. по реду Дан Николе Тесле обиљежиће се данас, 10. јула,  у канадском граду Нијагари, на 164. годишњицу Теслиног рођења.
 
Како је саопштио организатор, Српска школа „Никола Тесла“,  програм је прилагођен вежећим здравственим мјерама.

На Тргу Николе Тесле поред Нијагариних водопада, код споменика нашем научнику, у 17 часова биће положено цвеће уз присуство највише 10 људи уз дистанце од два метра.

Дану Николе Тесле у Нијагари присуствоваће генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић, представници Националног парка Нијагара и Немања Јевремовић оснивач Теслиног техничког музеја у Канади.  

Много скромније него што је раније планирано биће обиљежена и деценија постојања Српске школе „Никола Тесла„ у Нијагари. Из ове школе подсјећају на велики успјех српске заједнице у том дијелу Канаде када је крајем прошле године у Нијагари поред самих водопада именован Трг Николе Тесле.

Најављују да ће заједно са канадским Теслиним техничким музејом наставити са акцијом да се стара електрична централ у овом граду преуреди у Музеј Николе Тесле. Централа је саграђена 1905. године по патентима овог научника, а неки од изворних генератор још су у функцији.
 
Семберија инфо