ДРОГА И ДАЉЕ ОЗБИЉНО ПРИЈЕТИ ЗДРАВЉУ :: Semberija INFO ::

 

ДРОГА И ДАЉЕ ОЗБИЉНО ПРИЈЕТИ ЗДРАВЉУ


Сваке године 26. јун се обиљежава као Mеђународни дан борбе против  кријумчарења и злоупотребе дрога, у складу са резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, као израз одлучности да се ојача дјеловање и сарадња у циљу ослобађања међународне заједнице од злоупотребе дрога.

И поред континуираних и повећаних напора међународне заједнице, проблеми везани за злоупотребу дрога у свијету и даље представљају озбиљну пријетњу јавном здрављу, безбједности и добробити сваког друштва, посебно младих, као и да подривају друштвено-економску и политичку стабилност и одрживи развој.

У Републици Српској Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога као специфично интересорно радно тијело протеклих година провела је многобројне активности са циљем превенције болести зависника и лијечења зависника, као и смањења злоупотребе опојних супстанци. Мјере које се проводе садржане су у Стратегији надзора над опојним дрогама и сузбијања злоупотребе опојних дрога у Републици Српској (2016-2021) и Оперативном плану.

Представници Министарства здравља и социјалне заштите РС, Института за јавно здравство РС и здравствених установа учествују у едукативним семинарима, радионицама, и тренинзима професионалаца из области менталног здравља и болести зависности. Организују се и едукације за родитеље, ђаке и наставнике.

Семберија инфо