Свјетски дан рода - Дан посвећен бијелој љепотици :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан рода - Дан посвећен бијелој љепотици


Фото - Предраг Левак
Ако нисте знали, данас је Свјетски дан рода. Од давнина постоје разне приче и митови о родама. Вјерује се да оне доносе срећу, плодност и просперитет породици. У причама за најмлађе, роде доносе и дјецу. 



Свјетски дан рода обиљежава се 24. јуна. Рода је птица дугих црвених ногу и дугог црвеног кљуна. Висока је од 100 до 110 центиетара, промјера крила од 195 до 210 центиметара, а маса јој је 2,3 до 4,5 килограмаг. Перје рода је бијело, с црним врховима и црним стражњим рубом крила. Роде се оглашавају ријетко, али врло је препознатљиво wихово клепетање кљуном током ритуала парења и поздрављања партнера при смјени на гнијезду.



Ове бијеле љепотице граде једно од највећих и најтежих птичијих гнијезда. Свијају их на крововима кућа и других зграда, димњацима, зидовима, стоговима сијена и сламе, телефонским стубовима, дрвећу... Када једном направи гнијездо, рода се обично у њега враћа наредних година, дајући гнијезду нови сјај. Рода је птица селица. Из Африке се на наше просторе обично враћа крајем марта или почетком априла.

Гнијезда роде неријетко достижу пречник и већи од два метра. Овакво гнијездо, посебно током зимских мјесеци, често је скровиште великог броја малих птица, зато их многи називају и птичији градови.

Бијела рода, која долази у наше крајеве, угрожена је врста, а њен опстанак увелико зависи од људи и од начина живота на селу.

Семберија инфо