ЕУ продужава забрану путовања до средине маја :: Semberija INFO ::

 

ЕУ продужава забрану путовања до средине маја


БРИСЕЛ - Европска унија требало би да продужи до средине маја ограничења на путовања, саопштила је данас Европска комисија поводом ванредних мјера које за циљ имају да ограниче ширење вируса корона.

Унија је средином марта одлучила да затвори спољне границе за сва путовања која нису нужна на мјесец дана, углавном у настојању да спријечи да 27 држава чланица затвори границе унутар европског путног простора како би сузбиле ширење болести, преноси Ројтерс (Reuters).

Хитно затварање граница унутар Европе погодило је транспорт робе, што додатно погоршава економске проблеме који произлазе из застоја због вируса корона широм континента.

Неке авио-компаније, укључујући белгијску филијалу Луфтханзе Браселс Ерлајнс, већ су ефикасно спровеле тај корак продуживши обуставу летова до 15. маја. Овај потез, који је Европска комисија данас предложила, обухватио би 30 европских земаља које су у шенгенској зони отворених граница континента.

У пракси, међутим, земље често прате сопствени суд о границама унутар Уније, што понекад доводи до дугих редова које се формирају на прелазима и расправе између пријестоница о томе како то поправити.

То је један од многих примјера како пандемија растеже европско јединство и солидарност, закључује Ројтерс.

Танјуг / Независне новине