ФРАНЦУСКИ  ПРЕДСЈЕДНИК МАКРОН ЕВАКУИСАН ИЗ ПОЗОРИШТА :: Semberija INFO ::

 

ФРАНЦУСКИ  ПРЕДСЈЕДНИК МАКРОН ЕВАКУИСАН ИЗ ПОЗОРИШТА


Foto: Tanjug/AP
Снаге безбједности Француске евакуисале су предсједника земље Емануела Макрона из театра “Лес Боуффес ду Норд” у Паризу због напада антивладиних демонстраната.

Већа група демонстраната окупила се испред позоришта након што је на друштвеним мрежама објављена информација да се предсједник Макрон налази у згради.

Узвикујући слогане против Макрона демонстранти су покушали ући у позориште, а француска полиција евакуисала је предсједника.

Најављени владин план реформе пензионог система у Француској је био повод за протесте и штрајкове који трају од 5. децембра прошле године.

Администрација француског предсједника новим планом заговара да се висина пензије израчунава на основу износа плате коју је радник имао током цијеле каријере, а не на основу плата из посљедњих пет година радне каријере. Синдикати тврде да ће то резултирати знатно мањим пензијама за будуће пензионере.

Макронов план предвиђа и измјене у критеријума захтјевности различитих занимања, а што ће на крају одузети право пријевременог пензионисања за раднике из више сектора, укључујући и јавну службу.

(Анадоија)