Кина шаље првог цивила у свемир :: Semberija INFO ::

 

Кина шаље првог цивила у свемир


Фото - Танјуг / АП

Кина ће сутра први пут у својој историји послати у свемир цивилног астронаута у мисији с посадом на свемирску станицу Тиангонг, што је нови корак у наставку њеног програма свемирских истраживања.

Астронаут Гуи Хаицхао је "стручњак за користан терет" и "професор на Универзитету ваздухопловства и астронаутике у Пекингу", рекао је данас на прес конференцији Лин Xиqианг,  портпарол Кинеске агенције за свемирске летове с посадом.

Досад су сви кинески астронаути који су полетјели у свемир били припадници Народноослободилачке војске. Гуи ће бити "одговоран за управљање у орбити корисним теретом" намијењеним свемирском истраживању, додао је портпарол.

Цивилни астронаут ће полетјети у свемир заједно са командантом мисије Схензхоу-16 Јинг Хаипенгом и с астронаутом Зху Yанзхуом.

Посада би требало да полети из базе у Јиуqуану, на сјеверозападу Кине, у уторак у 9.31 по мјесном времену (2.31 по средњеевропском), наводи свемирска агенција, преноси Индеx.

Кина већ деценијама улаже милијарде евра у свој свемирски програм који води војска, захваљујући чему је успјела углавном надокнадити заостајање за Американцима и за Русима.

Кина је првог астронаута послала у свемир 2003., а њена свемирска станица Тиангонг (Небеска палата) у цијелости је оперативна од краја 2022. Године 2019. кинеска летјелица се спустила на скривену површину Мјесеца. Кина је затим 2021. послала маленог робота на површину Марса. До 2029. планира послати прву посаду на Мјесец.

Тиангонг ће у Земљиној орбити летјети на нижој висини од 400 до 450 км барем 10 година, па ће Кина тако дугорочно задржати људску присутност у свемиру.

Пекинг не планира употребити Тиангонг за сурадњу с другим земљама каква је остварена у Међународној свемирској станици (МСС), али каже да је отворена за евентуалну сарадњу, чије размјере још нису познате.

Кина је искључена с МСС-а 2011., када је Вашингтон забранио НАСА да сарађује с Пекингом.


Независне новине