Турска лира пала близу историјског минимума након Ердоганове побједе :: Semberija INFO ::

 

Турска лира пала близу историјског минимума након Ердоганове побједе


Турска лира пала је близу историјског минимума у односу на амерички долар након побједе Реџепа Тајипа Ердогана у другом кругу предсједничких избора у Турској.

У 9.10 један амерички долар се на тржиштима продаје за 20,05 турских лира, док је негативни рекорд забиљежен у петак, када се долар продавао за 20,06 лира, преноси Ројтерс.

Турска валута је изгубила више од шест посто своје вриједности од почетка 2023. године, а њена вриједност је у посљедњих десет година пала за више од 90 посто.

"Ердоганова побједа не нуди сигурност страним инвеститорима", сматра стручњак компаније Телимер, Хаснаин Малик.

Он сматра да су мале шансе да се предсједник Турске након избора врати стандардној економској политици.
Централна банка Турске у току претходне двије године постепено обарала референтну каматну стопу, са 19,0 посто на садашњих 8,5 посто.

Инфлација је Турској је, према државној статистичкој агенцији Туркстат, у априлу износила 43,68 посто.

Предсједник Ердоган је у свом говору након изборне побједе саопштио да је висока инфлација горући проблем у земљи и да ће она пасти, али економски аналитичари су и даље скептични.

Копредсједник савјетничке фирме Тенео Волфанго Пиколи процјењује да нова туркса влада неће предузимати сасвим стандардне економске мјере, али да ће донекле кориговати садашњи приступ.

Реџеп Тајип Ердоган побиједио је јуче у другом кругу избора за предсједника Турске са 52,14 посто освојених гласова, саопштио је предсједник Високе изборне комисије Ахмет Јенер званичне резултате, пренеле су агенције.

(Танјуг)