За помоћ Турској и Сирији покренут хуманитарни број из БиХ :: Semberija INFO ::

 

За помоћ Турској и Сирији покренут хуманитарни број из БиХ


Друштво Црвеног крста БиХ покренуло је апел за помоћ угроженом становништву Турске и Сирије усљед разорног земљотреса који је погодио двије земље и активирало хуманитарни број 17023, чијим позивањем се донирају двије КМ.

Покренут је и намјенски хуманитарни рачун за прикупљање друге врсте помоћи, односно новчаних средстава за помоћ становништву ових земаља, саопштено је из Црвеног крста БиХ.

У саопштењу се наводи да је друштво Црвеног крста БиХ заједно са својим ентитетским организацијама – Црвеним крстом Републике Српске, Црвеним крижем Федерације БиХ, те Црвеним крстом/крижем Брчко дистрикта БиХ од самог почетка у комуникацији са Представништвом турског Црвеног полумјесеца у БиХ, а потом и канцеларијама у Турској и Сирији.

"Како се не би догодило да значајне количине хуманитарне помоћи, која није тражена остану неискориштене у складиштима те због отежаног транспорта, ове двије земље истичу како је најбоље прикупљати помоћ у виду новца, путем хуманитарног броја или рачуна, који ће се онда искористити локално према потребама становништва које се убрзано мијењају", наведено је у саопштењу.

Средства се могу уплатити на жиро-рачун друштва Црвеног крста БиХ број 1340011130004680, назив банке: АСА Банка ДД Сарајево, адреса банке: Фра Анђела Звиздовића 1/А, 71000 Сарајево, БиХ.

Црвени крст Федерације БиХ формирао је и јединицу за брзи одговор која је спремна посредством друштва Црвеног крста БиХ отпутовати у мисију и пружити подршку тимовима Црвеног полумјесеца на терену.

Ријеч је о јединици за напредну прву помоћ, психосоцијалну подршку, процјену, планирање и координацију у саставу од 12 чланова, углавном медицинског особља различитих специјалности.

Друштво црвеног крста БиХ позива и друге невладине и каритативне организације, компаније и грађане БиХ да се придруже овој заједничкој хуманој акцији.

Према посљедњим саопштеним подацима, број погинулих од земљотреса у Турској порастао је на 1.498, повријеђено је 8.533 људи, а уништене су 2.834 зграде.

Земљотрес магнитуде 7,7 степени по Рихтеровој скали погодио је ноћас Турску, а услиједило је још 120 потреса.
Потрес се осјетио и у Сирији, гдје је забиљежен велики број жртава.

(Независне)