Жестока битка у опкољеном Бахмуту, борба за сваку кућу :: Semberija INFO ::

 

Жестока битка у опкољеном Бахмуту, борба за сваку кућу


Фото - Танјуг / АП
МОСКВА, КИЈЕВ - Оснивач приватне војне групе Вагнер, Јевгениј Пригожин, потврдио је данас да се у сјеверном дјелу Артемовска, како Украјинци зову Бахмут, воде жестоке борбе буквално за сваку улицу.

"Да појасним ситуацију. Украјинске оружане снаге се не повлаче. Они се боре до посљедњег. У сјеверним четвртима Артемовска воде се жестоке борбе за сваку улицу, сваку куц́у, свако степениште", написао је Пригожин на свом телеграм каналу, пренио је ТАСС.

"Наравно да је лијепо што медији желе повлачење украјинских оружаних снага, али то се не дешава ни у сјеверним четвртима, ни на југу, ни на истоку", рекао је Пригожин одговарајуц́и на питање новинара о медијским извјештајима о повлачењу украјинских јединица из сјеверних округа града.

Предсједник украјине Володимир Зеленски изјавио је да је ситуација дуж линије конфронтације на истоку Украјине постала озбиљнија, јер је Русија увела додатне трупе у борбене активности, пренио је Ројтерс.

Руске снаге су опколиле Бахмут, гдје се воде борбе за контролу над градом и кључним саобраћајницама за снабдијевање украјинских снага.

Руске трупе покушавају и да заузму рудник угља надомак града Вухледара, удаљеног око 120 километара југозападно од Бахмута, такође у Доњецкој области.

"Често сам раније морао да кажем да је ситуација на фронту тешка и да постаје све тежа. Сада је поново дошао тај тренутак. Освајач ангажује све више својих трупа за разбијање наше одбране. Веома тешко је у Бахмуту, Вуледару, Лиману и на другим правцима", рекао је Зеленски у ноц́ном видео обрац́ању, преноси Тањуг.

Украјинске снаге и даље контролишу село Билохоривку, изјавио је гувернер Луганске области Серхиј Хаидаи, додајуц́и да је ситуација тамо напета, али под контролом, пренио је Ројтерс.

"У Русији се шире информације о наводном заузимању Билохоривке и повлачењу наших људи одатле", рекао је Хаидаи за националну телевизију и прецизирао да су украјинске трупе и даље на својим позицијама и да нико није заузео Билохоривку и ушао у њу.

Он је истакао да је ситуација на фронту напета, али да је украјинске снаге контролишу.

Двије руске ракете погодиле су центар Харкова, гладног града административног региона Харков на североистоку Украјине, а једна од њих је погодила стамбену зграду, саопштили су локални званичници, пренио је Ројтерс.

"Погођена је стамбена зграда у центру града. Избио је пожар. За сада је познато да имамо троје повријеђених: 54-годишњу жену и два мушкарца стара 51 и 55 година", написао је гувернер Харкова Олех Синехубов на платформи за размјену порука Телеграм.

Он је рекао да је жена хоспитализована са ранама од гелера, пренио је Ројтерс.

Руска артиљерија у Херсонској области је погодила јуче локацију бораца украјинских оружаних снага код села Наднепрјанскоје.

Како је ТАСС-у данас рекао представник регионалних служби за ванредне ситуације, погинуло је 18 припадника украјинских оружаних снага, а још 10 је повређено.

Током ноц́и у артиљеријској ватри уништен је и минобацач калибра 120 милиметара са муницијом и посадом у близини села Лвово и том приликом су погинула два војника украјинских оружаних снага, док су четворица повређена.

Руске снаге нападале су седам од 25 украјинских региона током јучерашњег дана артиљеријом и ракетама - Дњепропетровску, Доњецку, Луганску, Харковску, Херсонску, Николајевску и Запорошку област, пренио је "Гардијан".

Према ријечима гувернера и званичника региона, у нападима је погинуло најмање пет цивила, а 12 је повријеђено, пренио је "Кијев индипендент".


Независне новине