Франкфуртер алгемајне: Тенкови па авиони, а ефекат? :: Semberija INFO ::

 

Франкфуртер алгемајне: Тенкови па авиони, а ефекат?


Једна од особености испорука оружја Украјини у првих неколико месеци била је то што су западне земље чекале да виде ефекат нових система. Није чудно што Украјина после тенкова тражи и борбене авионе, али Запад не сме да потчињава своју стратегију интересима Кијева, пише уредник у немачком листу „Франкфуртер алгемајне“ Николас Бусе.

Нема ничег изненађујућег у томе што је одмах после тенкова Украјина почела да тражи од Запада и борбене авионе, сматра Бусе, истичући да савезници Кијева треба да сачекају и да виде какав ће ефекат на бојном пољу произвести тенкови добијени од Запада.

Чињеница да је амерички председник, најављујући испоруку тенкова „абрамс“, директно навео да тај корак не треба разумети као претњу на рачун Русије, показује да Бајденове недоумице нису имале само техничке и логистичке разлоге, наглашава Бусе.

„Проблем је исти као и са свим другим видовима наоружања који могу бити искоришћени за повећање борбене моћи Украјине. Није чудно то што Кијев сада захтева борбене авионе. Земља која учествује у сукобу жели да добије све што може да јој помогне на бојном пољу. Ипак, Запад прво треба да види какав ће ефекат испоруке имати испоруке тенкова и како ће се они показати на првој линији фронта. Очекиване офанзиве, за које треба да буду искоришћени, још нису ни почеле“, истиче аутор текста.


ПОЛИТИКА