Зеленски: Лиман “потпуно очишћен“ од руских снага; Почела борбена обука мобилисаних грађана Русије :: Semberija INFO ::

 

Зеленски: Лиман “потпуно очишћен“ од руских снага; Почела борбена обука мобилисаних грађана Русије


Фото - Танјуг / АП
KИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини улази у 221 дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски поручује да се настављају борбе у кључном граду Лиману. Из Сјеверног тока 2 гас више не цури, саопштава портпарол гасовода. Уставни суд Русије: Почела уставна регистрација нових региона. Свјетска банка најавила још 530 милиона долара помоћи Украјини.

15.00 Прихваћени Путинови захтјеви за пријем нових република

Уставни суд Руске Федерације прихватио је захтјеве предсједника Владимира Путина за потврду уставности међународних споразума о пријему народних република Доњецк и Луганск, те региона Запорожје и Херсон.
"Захтјев је прихваћен на разматрање", наводи се у саопштењу руске Агенције за правне и правосудне информације, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Предсједник Уставног суда Руске Федерације Валериј Зоркин раније је изјавио да процес неће бити дуг.

Зоркин је истакао да ће резултати разматрања захтјева бити објављени у наредних неколико дана.  

14:37 Њемачка, Данска и Норвешка купују хаубице за Украјину
Њемачка, Данска и Норвешка купиће 16 хаубица "зузана-2" од Словачке за Украјину, саопштено је данас из њемачког Министарства одбране.

У саопштењу се наводи да ће испорука почети наредне године.

Додаје се да ће хаубице, које могу испаљивати шест пројектила у минути на раздаљину већу од 40 километара, бити произведене у Словачкој.

Њемачка, Данаска и Норвешка издвојиће 92 милиона евра на системе. 

14:22 Путин поднио Думи нацрте закона о пријему четири украјинске области

Руски предсједник Владимир Путин поднео је Државној думи нацрте уставних закона о пријему ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав земље.

Према тим документима ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област су примљене у састав Русије, формирајући нове субјекте - двије републике и двије области.

Уставни суд је претходно одобрио пакет докумената о уласку четири нова региона у састав Русије. Како је објашњено у Уставном суду, лидери Херсонске и Запорошке области зваће се губернатори, лидери Доњецке и Луганске народне републике - шефови ДНР и ЛНР.

Шеф државе ће именовати привремене шефове региона у року од десет дана од дана њиховог пријема у Руску Федерацију.

Државна дума ће у понедјељак разматрати нацрте уставних закона и уговора о ратификацији нових територија. 

14:19 Запорожје и Херсон задржавају називе у оквиру Русије
Уговори о припајању региона Запорожја и Херсона предвиђају да те области задрже постојеће називе као одвојени ентитети у саставу Руске Федерације, утврђено је декретом који је данас усвојио Уставни суд Русије.

На сајту суда је објављено да региони Запорожја и Херсона од дана потписивања приступања Руској Федерацији, што је израз воље обе стране, улазе у легалну уставну процедуру за формирање нових ентитета у оквиру Русије - Региона Запорожја и Региона Херсона, пренио је ТАСС.

13:55 Данска агенција за енергетику: Престало цурење из гасовода Сјеверни ток 1

Данска агенција за енергетику саопштила је да ју је "Северни ток АГ" обавијестио да је постигнут стабилан притисак у оштећеном дијелу гасовода Сјеверни ток 1 и да то указује да је цурење природног гаса сада престало.

Укупно четири цурења откривена су на Сјеверном току 1 и 2 у Балтичком мору у близини Данске и Шведске прошле недјеље.

13:35 Новак: Могуће обновити покидану инфраструкуру на Сjеверном току

Потпредседник руске владе Александар Новак рекао је да је технички могуће да се обнови покидана приобална инфраструктура гасовода Сjеверни ток, јавила је новинска агенција ТАС.

"Таквих инцидената никада није било. Наравно да има техничке могућности за обнову инфраструктуре, потребни су вријеме и одговарајућа средства. Сигуран сам да ће бити пронађене одређене могућности", навео је Новак.

13:14 Министарство одбране Русије: У Херсону уништено седам војних складишта

Руске снаге уништиле су седам артиљеријских складишта и складишта пројектила у регионима Харков, Запорожје, Николајев и Доњецк, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како се наводи, уништен је и радар за навођене ракете противваздушне одбране С-300 у близини Нове Калухе у Херсону.

12:44 Уставни суд Русије одобрио пакет докумената о приступању четири украјинске области Русији

Уставни суд Русије је одобрио пакет докумената о приступању народа Доњецке Републике (ДНР), Луганске Народне Републике (ЛНР), Херсонске области и Запорошке области Руској Федерацији коју је поднео руски предсједник.

Четири уредбе објављене су на сајту Уставног суда Русије, јавља ТАС.

На истоку Украјине у четири области - Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској од 23. до 27. септембра одржани су референдуми на којима је локално становништво изгласало припајање Русији.

12:37 Папа Фрања упутио поруке Путину и Зеленском

Папа Фрања упутио је апел руском председнику Владимиру Путину да заустави, како је рекао, "спиралу насиља и смрти" у Украјини и додао да тамошња криза представља ризик за нуклеарну ескалацију која може да има неконтролисане глобалне последице.

У обраћању посвећеном Украјини, папа Фрања је апеловао и на украјинског предсједника Володимира Зеленског да буде отворен за сваки "озбиљан мировни приједлог".

12:22 Подршка девет предсjедника земаља централне и југоисточне Европе Украјини

Девет предсjедника земаља централне и југоисточне Европе међу којима су чешки предсjедник Милош Земан, предсjедник Естоније Алар Карис, летонски предсjедник Егилс Левитс, предсjедник Литваније Гитанас Науседа, предсjедник Сjеверне Македоније Стево Пендаровски, предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, предсjедник Пољске Анджеј Дуда, предсjедник Румуније Клаус Јоханис и предсjедница Словачке Зузана Чапутова потписали су заједничку изјаву у којој су истакли подршку територијалном суверенитету Украјине и позвали савезнике да значајно повећају војну помоћ Украјини.

Изјаву су потписали, јер, како наводе, не могу да ћуте пред "еклатантним кршењем међународног права од стране Руске Федерације".

"Понављамо нашу подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Не признајемо и никада нећемо признати покушаје Русије да припоји било коју украјинску територију.

Чврсто стојимо иза одлуке НАТО самита у Букурешту 2008. о будућем чланству Украјине.

Подржавамо Украјину у њеној одбрани од руске инвазије, захтијевамо од Русије да се одмах повуче са свих окупираних територија и охрабрујемо све савезнике да значајно повећају своју војну помоћ Украјини.

Сви они који почине злочине агресије морају одговарати и бити приведени правди", наводи се у заједничкој изјави објављеној на сајту предсједника Литваније.

12:13 Зеленски: Лиман потпуно "очишћен" од руских снага

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је источни град Лиман у потпуности "очишћен" од припадника руских снага.

"Од 12:30 Лиман је потпуно очишћен", рекао је Зеленски у кратком видео клипу објављеном на Телеграм каналу.

11:55 Черњев: Украјина ће постати чланица НАТО послије побједе над Русијом

Шеф делегације украјинског парламента Врховне раде при Парламентарној скупштини НАТО, Јегор Черњев, сматра да ће Украјина постати чланица НАТО убрзо након побједе над Руском Федерацијом.

„Надам се да ће НАТО врло брзо успјети да нас прими, јер се де факто сада врло брзо усклађујемо са стандардима НАТО у војсци. Надам се да ће се по завршетку рата де факто претворити у де јуре и да ћемо постати чланица НАТО-а без икаквог акционог плана за чланство у НАТО-у и то врло брзо“, рекао је Черњев, преноси Интерфакс Украјина.

Према његовој оцјени, ријеч је о томе шта ће бити послије рата, послије, како је навео, побједе Украјине, како би она добила безбједносне гаранције у виду "НАТО кишобрана".

„Схватамо се Русија неће смирити и да ће за три, пет, 10 година, када поново акумулира своје ресурсе, поново покушати да заузме или дио територије или цијелу Украјину“, рекао је Черњев.

11:41 Ким: У ракетирању Николајева две особе погинуле,седам повријеђено

У ракетном нападу на Николајев које су извеле руске снаге, двије особе су погинуле, а седам је повријеђено, изјавио је данас начелник обласне војне администрације Виталиј Ким.

Навео је да је Николајев нападнут из система С-300 и да су погођена места у близини две четвороспратнице, преноси Интерфакс Украјина.

Зграде су оштећене, а у једној од њих избио је пожар.

11.00  Гроси:Хапшење директора електране је пријетња по безбједност

Шеф међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, позвао је данас на ослобађање генералног директора украјинске нуклеарне електране Запорожје, коју су заузеле руске снаге, рекавши да његов притвор представља пријетњу по безбједност.

Руска патрола ухапсила је Ихора Мурашова у петак, саопштила је јуче државна компанија задужена за електрану, а Међународна агенција за атомску енергију саопштила је да је Русија потврдила тај потез.

"Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси

изразио је наду да ће се Мурашов безбедно и брзо вратити својој породици и да ће моћи да настави да обавља своје важне радне задатке", објављено је на сајту агенције, а преноси Ројтерс.

Очекује се да ће Гроси сљедеће недјеље одржати разговоре у Москви и Кијеву о стварању заштитне зоне око фабрике у Запорожју, саопштила је јуче та организација.

10:55 Блокиран SoundCloud у Русији

Русија је ограничила приступ сервису SoundCloud због, како се наводи, лажних информација о "специјалној војној операцији", пренијела је агенција Интерфакс, позивајући се на агенцију за надзор комуникација Роскомнадзор.

"Роскомнадзор је ограничио приступ сервису SoundCloud у вези са постављањем материјала који садрже лажне информације о природи специјалне војне операције на територији Украјине", наводи Роскомнадзор.

09:22 Мобилисани Руси започели борбену обуку

Руско Министарство одбране саопштило је да грађани Русије позвани у оквиру делимичне мобилизације пролазе борбену обуку у центрима Министарства и позадинским полигонима.

Мобилисани грађани обучавају се у тактици савремене борбе, пружању прве помоћи и коришћењу комуникација на бојном пољу. Посебна пажња посвећена је војној топографији, инжењерској обуци, основама радијацијске, хемијске и биолошке заштите, наводи се у саопштењу.

Обучавају се да пуцају из јуришне пушке "калашњиков", лаког митраљеза "калашњикова", бацача граната РПГ-7В и бацању граната.

08:26 Резничкенко: Напад дроновима и тешком артиљеријом на Дњепропетровску област

Шеф Дњепропетровске ОВА Валентин Резниченко изјавио је да су руске снаге дроновима и тешком артиљеријом нападе округе Кривог Рога и Никопоља.

"Никопољски је захватила ватра из Урагана, Храдса и тешке артиљерије. У самом Никопољу оштећене су приватне куће, привредни објекти и далеководи", написао је Резниченко на Телеграму.

08:04 Гроси путује у Кијев и Москву сљедеће недјеље

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси посетиће Украјину и Русију сљедеће недјеље, наводи се у саопштењу ИАЕА.

"Посјета је дио текућих напора да се што прије уведе нуклеарна безбједносна зона око нуклеарне електране Запорожје", истиче се у саопштењу.

Након што је добила информацију о притварању Игора Мурашова, генералног директора украјинске нуклеарне електране Запорожја (ЗНПП), Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) ступила је у контакт са надлежним органима и обавијештена је да је Мурашов у привременом притвору, изјавио је Рафаел Гроси.

На сајту агенције се наводи да ИАЕА, у складу са  мандатом за нуклеарну безбједност, активно тражи појашњења и нада се брзом и задовољавајућем рјешењу тог питања, рекао је Гроси. Поновио је да задржавање Мурашова има веома значајан утицај на најмање два од седам стубова нуклеарне безбједности. 

07:56 Гаспром: Могућ прекид испоруке гаса Молдавији због дуга

Гаспром је потврдио испоруку гаса током октобра Молдавији од 5,7 милиона кубних метара дневно, али и нагласио да може да раскине уговор у било ком тренутку јер није постигнут споразум о измирењу дуга те земље.

Гаспром је потврдио испоруке гаса Молдавији за октобар у обиму од 5,7 милиона кубних метара дневно, наведено је у саопштењу, у којем се додаје да је обим одређен једностраним одбијањем украјинске стране да прими руски гас на мерној станици Сохрановка, пренио је ТАС.

Напоменуто је и да молдавска страна редовно крши одредбе уговора у погледу рокова плаћања испорученог гаса.

У саопштењу Гаспрома се наводи да Молдавија још није закључила споразум о измирењу дугова нагомиланог током година.

Настављају се борбе у кључном граду Лиману у Доњецкој области, изјавио је у синоћњем видео-обраћању предсjедник Украјине Володимир Зеленски. Русија је претходно саопштила да су њене трупе напустиле тај град, те да су се повукле на резервне положаје, преноси Ројтерс.

Из Сjеверног тока 2 гас више не цури, након што је због цурења избачено на тоне метана у Балтичко море, саопштио је портпарол оператера Урлих Лисек. Према његовим рijечима то може да значи две ствари: или је гасовод потпуно празан или су притисак гаса у гасоводу и воде споља достигли равнотежу.

Русија за цурења на гасоводима Сjеверни ток 1 и Сjеверни ток 2 окривљује Запад, док државе чланице ЕУ сматрају да је ријеч о саботажи.

Предсједник Уставног суда Руске Федерације Валериј Зоркин саопштио је да је почела уставна и законска регистрација "република Донбаса и Херсонске и Запорошке области као нових субјеката федерације".

Министарство спољних послова Турске, у међувремену, саопштило је да одбацује одлуку Русије о припајању четири области, као и да подржава територијални интергритет Украјине.

Руске власти обавијестиле су Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да је директор нуклеарке Запорожје задржан на испитивању, саопштила је Агенција. 

Украјински оператер "Енергоатом" претходно је навеo да је руска патрола је привела генералног директора нуклеарке Запорожје Игора Мурашова.

Свјетска банка је саопштила да ће обезбиједити додатних 530 милиона долара подршке Украјини.


Глас Српске / Агенције