Мистерија уклетих дијаманата са Елизабетине круне сада прогања Чарлса :: Semberija INFO ::

 

Мистерија уклетих дијаманата са Елизабетине круне сада прогања Чарлса


Након смрти, краљица Елизабета свом сину краљу Чарлсу III оставила је све - велелепне дворце, престо, новац - али и проклетство. Наиме, најзапаженији детаљ са сахране - круна која се налазила на врху сандука - на себи има уклети дијамант.

У питању је дијамант „Кохинор“, који вреди чак 591 милона долара и најскупљи је на свету.

Верује се да потиче из 12. века и да су га пронашли Индијци. У руке Британаца дошла је 1850. године годину дана након што су Британци колонизовали Индију, а чему су претходила два крвава рата. Сматра се да је управо та проливена крв „навукла“ проклетство на дијамант од 105 карата и верује се да ће се оном ко га носи догодити нека несрећа.



Индија га жели назад

Али, уклета нит није једини проблем по Чарлса III. Наиме, како је вредност дијаманта огромна, Индија, која одавно није британска колонија га захтева назад.
Петиција за враћање Кохинора, покренута је од стране Индијаца осам минута након краљичине смрти.
Како наводе становници ове државе, дијамант потиче из рудника Голконда који се налази у централној јужној Индији и има бурну историју.
На Кохинор су након откривања полагали право могулски исламски цареви. Тако је остало до доласка на власт краљице Викторије под којом је коначно колонизован овај регион 1849. године. Ово освајање је за собом оставило на хиљаде мртвих.
Да би се крвопролиће окончало, Кохинор је понуђен као један од „поклона“ за примирје. Тадашња краљица је ову понуду прихватила са одушевљењем.
Међутим, Индијци сада поричу ову примопредају и тврде да су га Британци украли.

Није први пут да траже повратак дијаманта

Пре више од две деценије, 2000. године индијски парламентарци су потписали писмо Британији у којем су позвали да се Кохинор са краљичине круне врати.
Како су тврдили тада, тај дијамант на најбољи начин осликава оно што је колонијализам био – бесрамно потчињавање, принуда и присвајање и његово враћање би за њих значило повратак достојанства.

На круни још 2.799 дијаманата

Иначе, најскупљи дијамант да на свету није једини који краси британску краљевску круну.
Овај дијамант је заједно са 2.799 других пребачен на круну која је прављена за мајку краљице Елизабете II.
Дакле, Чарлс је трећи који ће носити баш ову круну украшену дијамантима, хермелинским крзном и љубичастим сомотом, са огромним, уклетим дијамантом на предњој страни.


Нова