Ко је Ђорђа Мелони, фаворит на изборима у Италији: "Успјела да испегла имиџ фашисте" :: Semberija INFO ::

 

Ко је Ђорђа Мелони, фаворит на изборима у Италији: "Успјела да испегла имиџ фашисте"


Фото - Танјуг / АП
РИМ - Ђорђа Мелони и њена екстремно десничарска странка "Браћа Италије" имају највеће шансе да побиједе на парламентарним изборима, пренио је Дојче веле.

Како преносе медији, Мелонијева се трудила да одбаци имиџ фашисте и ублажи реторику према Европској унији, али је ипак остала оштра критичарка.

Она је у посљедње вријеме успјела да испегла имиџ фашисте. 

Политичку каријеру почела је у једној неофашистичкој омладинској организацији, а потом је постала лидерка крајње десничарске странке "Браћа Италије". 

Већ три године покушава да ту партију прикаже као умјеренију. Више не жели да Италија напусти ЕУ и да врати италијанску лиру, већ само хоће реформе ЕУ по мјери Италије.

За разлику од других десничара у Европи, Ђорђа Мелони је осудила "руску агресију", залаже се за санкције и испоруку оружја Украјини.

Цијене енергената, инфлација и посљедице пандемије корона вируса биле су главне теме кампање и телевизијских дебата. Десничарске и љевичарске странке обећавале су више социјалних давања.

У испитивањима јавног мњења, Ђорђа Мелони је посљедњих седмица увијек била испред другопласираних социјалдемократа.

"Браћа Италије" би сутра могла да освоје 25 одсто гласова, а социјалистичка Демократска партија 22 одсто.

С обзиром да Дјордја Мелони жели коалицију са двије десничарске странке - Лигом Матеа Салвинија и другом, Напред Италија Силвија Берлусконија, десничарски савез би могао да има сигурну већину у оба дома парламента, додао је DW.


Независне новине