Сукоб у Украјини: Нова фаза рата у Украјини - дан послије почетка мобилизације у Русији :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Нова фаза рата у Украјини - дан послије почетка мобилизације у Русији


МОСКВА/КИЈЕВ - Двјеста једанести дан рата у Украјини. Руски предсједник Владимир Путин јуче је потписао указ о дјелимичној мобилизацији. Биће позвано 300.000 резервиста. Западни лидери осуђују Путинов потез.

8:32 - Пјонгјанг: Нисмо и нећемо извозити оружје у Русију

Сјеверна Кореја саопштила је да никада није снабдјевала Русију оружјем и муницијом и да нема такве планове, упозоривши САД да "затворе уста" и престану да шире гласине с циљем да "наруше имиџ" те земље.

"Недавно су САД и остале непријатељске земље говориле о кршењу резолуције Савјета безбједности УН и шириле гласине о пословима са оружјем између Демократске Народне Републике Кореје и Русије. Никада нисмо извозили оружје и муницију у Русију и не планирамо да их извозимо", навео је неименовани званичник Министарства одбране у саопштењу које је пренијела државна агенција КЦНА.

8:10 - Чланице Г7 настављају да пружају подршку Украјини

Министри спољних послова Групе седам (Г7) најразвијених економија потврдили су на састанку у Њујорку, спремност да наставе сарадњу у пружању подршке Украјини, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

"Поново смо потврдили да земље Г7 раде заједно на подршци Украјини и одговору на кризе хране и енергената", рекао је Хајаши новинарима на конференцији за новинаре у Њујорку.

Изјава подршке услиједила је након најаве Владимира Путина да ће Русија спровести своју прву ратну мобилизацију од Другог свјетског рата.

7.30 - Рогов: Украјинске трупе морају одмах да напусте остатак Запорошке области

Украјинске трупе морају одмах да напусте остатак Запорошке области, иначе ће се после референдума сматрати окупаторима, изјавио је Спутњику Владимир Рогов, члан главног савјета регионалне администрације.

„Оружане снаге Украјине морају одмах да напусте остатак Запорошке области. У супротном, након референдума и изласка региона из Украјине, проглашењем независности и уласком у Руску Федерацију, украјинске трупе ће се доживљавати као окупатори, а свако њихово дјеловање као агресију на Русију“, рекао је Рогов.

Данас руска војска контролише око 73 одсто територије Запорошке области, преосталих 27 одсто, укључујући и регионални центар Запорожје, остаје под влашћу кијевског режима.

​​​​​7.00 - Зеленски: Пет тачака украјинске мировне формуле

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је у видео обраћању Генералној скупштини УН да Украјина има пет услова за успостављање мира са Русијом и да о њима "нема преговора".

Пет тачка "украјинске мировне формуле", како ју је назвао, обухватају кажњавање Русије за агресију, поновно успостављање безбједности и територијалног интегритета Украјине, као и давање безбедносних гаранција.

Мировна формула обухвата и "рјешеност Украјине да се бори и рјешеност партнера да јој помогну и рјешеност свијета да се уједини против онога ко врши агресију".

Зеленски је затражио да се се Русији одузме право вета у Савјету безбедности, као и да се се оснује посебан трибунал како би се Русији, као агресору, судило за напад на Украјину.


Агенције / Глас Српске