Сукоб у Украјини: Шест експлозија одјекнуло у центру Херсона :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Шест експлозија одјекнуло у центру Херсона


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 207. дан. Украјинске снаге наставиле контраофанзиву на сјевероистоку земље, а руске се утврђују, тврди британска војна обавјештајна служба.Украјинска војска испалила је двије ракете из вишецјевних ракетних бацача ХИМАРС на град Сватово у самопроглашеној Луганској Народној Републици, саопштило је данас представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних с ратним злочинима Украјине. У најновијем обавјештајном извештају британског Министарства одбране наведено је да је "Русија због неуспјеха на линијама фронта у Украјини, током протекле недјеље појачала ракетне нападе на цивилну инфраструктуру".

18.00 -  Борел: Украјинска страна ће одредити услове за склапање мира

На Украјинцима и само на њима биће да дефинишу будуће услове мира, истакао је шеф дипломатије ЕУ Јосеп Борел.

У ауторском тексту за француски лист "Журнал ди диманш", он је навео да ће после рата ипак доћи до закључивања мировног уговора.

Међу условима биће и повлачење Руса са украјинске територије, финансијски допринос агресора обнови земље, као и морално и кривично признање одговорних за ратне злочине, додао је Борел.

Он је оцпленио и да рат може да потраје још дуго, као и да предследник Русије Владимир Путин неће добровољно попустити.

"Морамо повећати нашу подршку Украјини испуњавањем њених значајних војних и економских потреба", нагласио је Борел.


14.48 - Шест експлозија одјекнуло у центру Херсона

Шест снажних експлозија одјекнуло је данас у центру Херсона, јавља дописник агенције РИА Новости.

-Испаљују ракете, још сакупљамо информације - рекао је замјеник шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

Извор из хитних служби рекао да је ПВО систем функционисао у граду и да су сви ракетни удари одбијени.

РИА Новости подсећа да је украјинска војска је 16. септембра извршила напад на Херсон из америчког вишецевног ракетног система ХИМАРС.

Ракете су погодиле зграду регионалне управе, три особе су погинуле, 13 је повријеђено.

11.07- Луке напустило 165 бродова са пољопривредним производима

Украјинске луке напустило је 165 бродова са 3,7 милиона тона пољопривредних производа у оквиру споразума постигнутог посредством УН и Турске, саопштено је данас из украјинског Министарства инфраструктуре.

У саопштењу се наводи да ће десет бродова са 169.300 тона пољопривредних производа данас напустити украјинске луке у Црном мору.

-У 10.00 часова осам бродова је напустило луку у Одеси а два чекају свој ред и повољније временске услове - истиче се у саопштењу.

Украјина је прије почетка сукоба извозила до шест милиона тона житарица.

Три луке у Црном мору отворене су у оквиру споразума који су 22. јула потписали Москва и Кијев.

9.34 - Британија:Због неуспјеха,Русија гађа цивилну инфраструктуру

Русија је због неуспјеха на линијама фронта у Украјини, током протекле недјеље појачала ракетне нападе на цивилну инфраструктуру, иако то нема никакав војни утицај, наводи се у најновијем обавјештајном извештају британског Министарства одбране.

У објави на Твитеру британски обавештајци тврде да овај потез има циљ да сруши морал украјинског становништва и власти у Кијеву, преноси Ројтерс.

-Русија је лансирала неколико хиљада ракета дугог домета на Украјину од 24. фебруара 2022, али је у посљедњих седам дана Москва појачала циљање цивилне инфраструктуре чак и тамо гдје то нема непосредан војни ефекат -саопштило је британско министарство.

Оваке мисије укључују ударе на електричну мрежу и брану на реци Ингулец у Кривом Рогу, прецизирају британски обавјештајци.

9.24- ЛНР:Украјинска војска гађала Сватово са двије ХИМАРС ракете

Украјинска војска испалила је двије ракете из вишецјевних ракетних бацача ХИМАРС на град Сватово у самопроглашеној Луганској Народној Републици, саопштило је данас представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних с ратним злочинима Украјине.

-Украјинска војска је у протекла 24 сата 45 пута гранатирала насеља у (самопроглашеној) Доњецкој Народној Републици, испаливши 211 јединица муниције - саопштено је истовремено из представништва ДНР, пренио је Спутњик.

Како се наводи, оштећена су 44 стамбена објекта у Доњецку, Макејевки и Горловки, као и осам објеката цивилне инфраструктуре.

07:05 -Ватикан: Пуцано на папиног изасланика у Украјини, није повријеђен

Папин изасланик, кардинал Kонрад Kрајевски нападнут је у Украјини док је предавао хуманитарну помоћ у име папе Фрање код града Запорожја, преноси Ватикан њуз.

Kада су завршили истоваривање пошиљке помоћи за локалне становнике, на кардинала Kрајевског и његову пратњу је пуцано.

-Kрајевски у инциденту није повређен и наставио је своју мисију - наводи се у извјештају.

06:59 -Бајден позвао Путина да не употријеби нуклеарно оружје

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је руског лидера Владимира Путина да не употријеби тактичко нуклеарно или хемијско оружје како би вратио изгубљена подручја у Украјини.

На питање новинара тв мреже CBS шта би рекао Путину у случају да разматра коришћење таквог оружја, Бајден је одговорио да би порука гласила: "Немој. Немој. Немој. То би промијенило рат као ништа досад, као ништа од Другог свјетског рата".

Амерички одговор би био "сразмјеран", казао је Бајден, али није желио да говори о детаљима.

06:43 -Униан: Русија увела у употребу иранске дронове

Руска војска почела је прошле недјеље да користи беспилотне летјелице иранске производње Шахед-136 на ратишту у Украјини.

Ирански дронови су релативно мали и лете на веома малој висини, што украјинским системима ПВО отежава да их открију.

Кијев се нада да би САД и њени савезници могли да обезбиједе Украјини бољу одбрамбену технологију против беспилотних летјелица или да интервенишу како би пореметили испоруку иранских беспилотних летјелица Русији.

Амерички војни експерти процјењују да би иранске беспилотне летјелице Шахед-136 могле да обезбиједе Русији "моћну противтежу" високотехнолошким системима наоружања као што је ХИМАРС које је Украјина добила од САД.


Агенције / Глас српске