ОБЈАВЉЕНА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ЉЕТО :: Semberija INFO ::

 

ОБЈАВЉЕНА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ЉЕТО


Foto: Ilustracija
Најпознатији свјетски метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је прогнозу за љето за цијелу Европу.

Наводи да Португал, Шпанију и Италију чека вруће раздобље са доста "температурних успона и падова" током цијеле сезоне.

Сваки топлотни талас ће на том подручју трајати седмицу или двије и карактерисаће га рекордне температуре, али њих би требало да прекину спори олујни системи који ће довести до пада температура и падавина.

Љетне врућине на Балкану

Јужни дио Европе очекују рекордне врућине, с налетима олуја. Слично прошлом љету, градови широм Балкана ове године могу очекивати ​​већи број дана с температурама изнад 32 степена Целзијусових.

У Букурешту је 2021. забиљежено 35 дана с температурама од или изнад 32 степена Целзијусова. Слично је било и с Атином у којој је било 67 дана с температуром од најмање 32 степена, што је знатно изнад уобичајеног просјека од 46 дана.

Метеоролози АццуWеатхера за ову годину предвиђају да ће температуре прелазити 32 степена између 31 и 38 дана у Букурешту те између 55 и 63 у Атини.

Врући периоди биће попраћени сушама, мада би оне ове године требало да буду блажег облика него 2021.

Грмљавински периоди

У другој половини љета требало би да буде више грмљавинског невремена него у првој. Међутим, они вјероватно неће бити довољно раширени да прекину проблеме до којих ће довести раздобље суше.

АццуWеатхер наводи да би грмљавине могле бити двосјекли мач, у смислу да ће донекле ублажити раздобље суша, али да ће донијети озбиљне временске непогоде, укључујући олује које би могле оштетити усјеве пшенице и кукуруза.

Љетне врућине не би требало тако да погоде сјеверни дио Европе као онај јужни, кажу метеоролози.