ЊЕМАЧКА НА КОРАК ОД УВОЂЕЊА ОГРАНИЧЕЊА БРЗИНЕ НА АУТОБАНУ :: Semberija INFO ::

 

ЊЕМАЧКА НА КОРАК ОД УВОЂЕЊА ОГРАНИЧЕЊА БРЗИНЕ НА АУТОБАНУ


Foto: Ilustracija
На многим дионицама ауто-путева у Њемачкој данас не постоји опште ограничење брзине, али по свему судећи то би ускоро могло да се промијени.

Њемачка се суочава са великом неизвјесношćу. Рат у Украјини пореметио је енергетске планове велике европске привреде која је у великој мјери живјела од руских енергената. Сада се тражи излазна стратегија, а једно од рјешења је уштеда нафте.

О увођењу ограничења брзине на дијеловима ауто-пута гдје је она неограничена расправља се годинама. Некада је најважнији мотив била безбједност саобраćаја, а сада је енергетска криза дошла до изражаја.

На конференцији у Вилхелмсхафену, министри за заштиту животне средине њемачких савезних држава гласали су за опште ограничење брзине на ауто-путевима. Такав консензус никада није забиљежен и највјероватније је увод у одлуку на највишем нивоу. У рјешењу, међутим, није наведено колико ће бити ограничење брзине.

Познато је да што је веćа брзина, веćи је и отпор ваздуха, што је кључни фактор у потрошњи горива аутомобила.
Отпор ваздуха се не повећава линеарно са повећањем брзине, већ расте квадратно. Дакле, чак и ако идете само мало брже, отпор ваздуха ćе значајно повеćати, а тиме и потрошња.

При брзинама преко 140 км/х, аутомобил троши натпросечну количину горива. На примјер, Њемачки ауто-клуб (АДАЦ) израчунао је за аутомобиле средње класе да троше и до двије треćине више горива при 160 км/х него када се крећу брзином од 100 км/х.

На многим дионицама ауто-путева у Њемачкој данас не постоји ограничење брзине, али по свему судећи то би ускоро могло да се промијени.

(Б92)