Финска преломила, жели у НАТО :: Semberija INFO ::

 

Финска преломила, жели у НАТО


ХЕЛСИНКИ - Фински предсједник Саули Нинисто потврдио је данас да ће његова земља поднијети захтјев за чланство у НАТО-у, а фински парламент ће сутра о томе одржати расправу, послије чега се очекује да ће потврдити одлуку државног врха, јавиле су агенције.

Предсједник и владин одбор за спољне послове одлучили су да Финска поднесе захтјев за чланство у НАТО, рекао је Нинисто на конференцији за медије у Хелсинкију, пренио је Тас с.

Премијерка Сана Марин објаснила је да ће влада сада упутити ту одлуку парламенту и да очекује да ће је наредних дана скупштина усвојити.

"У Финској је пред нама још парламентарна процедура, али вјерујем да ће парламент одлучно и одговорно да се изјасни о овој историјској одлуци", рекла је данас премијерка Сана Марин.

Фински парламент ће сутра одржати расправу о уласку Финске у НАТО, а очекује се да ће одлука бити усвојена у уторак, преноси Риа новости.

Објава је дошла након што су Нинисто и премијерка Сана Марин изјавили у четвртак да предлажу улазак те земље у НАТО, након напада Русије на Украјину.

Русија, која дели 1.300 километара дугу границу са Финском, саопштила је да би била грешка да Хелсинки уђе у Сјеверноатланску алијансу и да би то нарушило билатералне односе, подсећа британска новинска агенција.

Нинисто је позвао руског предсједника Владимира Путина у суботу да му саопшти планове о уласку Финске у НАТО.

Путин је рекао да ће такав потез нарушити руско-финске односе.

"Ја, или Финска, нисмо познати по томе да се шуњамо около и да тихо нестајемо иза угла. Боље је рећи директно оно што је већ речено, саопштити то такође и другој страни, и то је нешто што сам желио да урадим", рекао је Нинисто о разговору који је имао са Путином у суботу.

Ројтерс додаје да се очекује ускоро и да Шведска прати примјер Финске, након што је јавна подршка за улазак те скандинавске државе у НАТО порасла због бриге за безбедност.


Танјуг / Независне