Масакр у супермаркету у САД-у: Ухваћен младић (18) који је убио десет људи, вјероватно из расне мржње :: Semberija INFO ::

 

Масакр у супермаркету у САД-у: Ухваћен младић (18) који је убио десет људи, вјероватно из расне мржње


Фото - Ројтерс
Масакр у супермаркету у САД-у: Ухваћен младић (18) који је убио десет људи, вјероватно из расне мржње

ФБИ је, пак, приопштио да ће његово недјело истраживати као злочин из мржње и "расно мотивирани насилни екстремизам". Једанаестеро од 13 убијених или рањених су црнци, а супермаркет Топс налази се у већински црначкој четврти.

Осамнаестогодишњи бијелац убио је десет и ранио троје људи у супермаркету Топс у Буфалу, прије него што се предао властима који злочин сматрају расно мотивираним. Полиција сматра да осамнаестогодишњак, наоружан јуришном пушком, дјеловао сам. ФБИ је, пак, приоштио да ће његово недјело истраживати као злочин из мржње и "расно мотивирани насилни екстремизам". Једанаестеро од 13 убијених или рањених су црнци, а супермаркет Топс налази се у већински црначкој четврти. 

Осумњиченик, којем полиција није објавила име, није из Буфала него се до тамо "возио сатима".  Амерички су медији, позивајући се на неслужбене полицијске изворе, ипак објавили да је нападачу име Пејтон Гендрон и да долази из Ћонклина, градића у држави Њујорк, отприлике 300 километара јужно од Буфала. 

Свој је злочин директно преносио на интернет путем камере коју је инсталирао на кацигу. Био је тешко наоружан, у војној опреми и с панцирком, објавила је полиција.  Кад га је полиција окружила у предворју супермаркета прво је прислонио пиштољ на свој врат, али су га полицајци ипак наговорили да баци оружје и преда се, рекао је на конференцији за медије шеф полиције Јозеф Грамаља.

По америчким медијима, четверо људи је убио на паркиралишту, а потом се сукобио са заштитаром супермаркета који га је погодио метком у размјени ватре, али је нападача заштитила панцирка. Заштитар је касније смртно погођен. Остале жртве убио је у супермаркету.

​Агенције