РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге гранатирале Одесу, Бела кућа Путинов говор назвала "ревизијом историје" :: Semberija INFO ::

 

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге гранатирале Одесу, Бела кућа Путинов говор назвала "ревизијом историје"


У току је 76. дан рата у Украјини. Борбе на терену су се наставиле док је председник Русије Владимир Путин одржао говор на Паради поводом Дана победе у коме није било нових најава у вези са инвазијом, али ни речи о будућем току рата. Украјински званичници пријављују ракетне нападе у Одеси, а Русија тврди да је оборила украјински авион МиГ-29. У међувремену, немачки канцелар Олаф Шолц је затражио да се преговори Кијева и Москве наставе, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен разговарала је са мађарским премијером Виктором Орбаном како би се постигао напредак о новим санкцијама ЕУ које би значиле забрану увоза руске нафте.



09.12 Жорин: Украјина спрема план за ослобођење Маријупоља

Украјински браниоци, осим дипломатски, припремају и војни пут за ослобођење Маријупоља, а планови се одвијају у највишем руководству Оружаних снага, изјавио је бивши командант ранилаца Маријупоља Максим Жорин. Он је додао да ће за то бити потребно много времена, те да треба сачекати допуну технике и артиљерије како би се кренуло у офанзиву.

09.00 Украјина тврди да је Русија изгубила 26.000 војника

Генералштаб Оружаних снага Украјине тврди да је Русија од почетка сукоба са Украјином изгубила 26.000 војника и 1.170 тенкова. Наведено је да је Русија изгубила и 2.808 борбених оклопних возила и 519 артиљеријских система, 87 ПВО система, 199 авиона, 158 хеликоптера, 94 крстареће ракете и 12 бродова, преноси Украјинска правда.

08.02 Бела кућа: Путинов говор је ревизија историје

Бела кућа је оценила говор руског председника Владимира Путина на паради поводом Дана победе као ревизију историје и навела да је његова сугестија да је западна агресија довела до рата у Украјини "очигледно апсурдна". Обраћајући се новинарима, секретарка за штампу Беле куће Џенифер Псаки рекла је да је Путинов говор "ревизионистичка историја која је попримила облик дезинформација", пренео је Ројтерс.

07.55  Једна особа погинула у ракетирању Одесе

У ракетном нападу руских снага на Одесу једна особа је погинула, а пет повређено, саопштила је украјинска оперативна команда "Југ". Наводи се да је ракетни напад изведен на тржни центар и складиште робе широке потрошње, преноси Интерфакс Украјина. Напад је изведен из ваздуха, а на град је испаљено седам пројектила. После напда дошло је до пожара, додаје агенција.

Више на ... euronews.rs