СЗО: ПАНДЕМИЈА КОВИДА 19 МОГЛА БИ ДА БУДЕ ГОТОВА ОВЕ ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

СЗО: ПАНДЕМИЈА КОВИДА 19 МОГЛА БИ ДА БУДЕ ГОТОВА ОВЕ ГОДИНЕ


Foto
ЖЕНЕВА - Шеф Светске здравствене организације за ванредне ситуације Мајкл Рајан изјавио је данас да би пандемија корона вируса могла да буде готова ове године уколико се брзо ријеше проблеми у доступности вакцина и лијекова.

Говорећи током панел дискусије коју је организовао Свјетски економски форум, доктор Рајан је поручио да "вирус можда никада неће нестати" јер такви пандемијски вируси "на крају постају дио екосистема", преноси агенција АП.

Али, како је навео, постоји шанса да се оконча ванредна ситуација у јавном здравству ове године уколико се ураде ствари о којима је већ дискутовано.

СЗО је оцијенила да постоји неравнотежа у вакцинацији против корона вируса између богатих и сиромашних земаља и навела да је то "морални неуспјех".

Како наводи АП, мање од 10 одсто људи у сиромашнијим земљама примило је једну дозу вакцине против корона вируса.

"Оно што треба да урадимо је да достигнемо низак ниво инциденције болести уз максималну вакцинацију наше популације, али тако да нико не мора да умре", рекао је Рајан.

Он је указао да је "несрећу" изазвао поремећај друштвеног, економског и политичког система, а не корона вирус.

Рајан се такође укључио у дебату о томе да ли корона вирус треба сматрати ендемском болешћу.

"Ендемска маларија убија стотине хиљада људи. Ендемско само по себи не значи добро. Ендемско само значи да је ту заувијек", поручио је он.

Званичници јавног здравља упозорили су да је мало вјероватно да ће корона вирус бити искоријењен и тврде да ће и даље наставити да убија људе, иако на много нижим нивоима, чак и након што постане ендемски.
 
(Танјуг)