Застава НАТО се завиорила испред македонске владе: Председник државе није присуствовао свечаности :: Semberija INFO ::

 

Застава НАТО се завиорила испред македонске владе: Председник државе није присуствовао свечаности


Он се захвалио свима који су допринели постизању овакавог историјског корака, и поручио је да са уласком у НАТО, почиње нова страница у историји Македоније.

- Данас подижемо заставу НАТО, која заједно са европском и македонском одређује будућност, не само нашу већ и нашим наредним генерацијама. То није само симболика, него реалност. То је нова страница у нашој историји - рекао је Заев.

Истакао је да Македонија ових дана започиње следећу етапу у изградњи македонске државе у складу са европским стандардима.

На церемонији су присуствовали бројни државни званичници, представници Алијансе у Македонији, амбасадори земаља чланица као и сви македонски амбасадори у Бриселу.

Свечаности није присуствовао актуелни председник Републике Македоније Ђорђе Иванов. Из његовог кабинета издато је саопштење да он није био ни позван на свечаност.

Иначе, са зграде македонске владе већ је склоњен натпис „Влада Републике Македоније“ и очекује се да ускори буде постављена нова табла „Влада Републике Северне Македоније“.

Слањем дипломатске ноте којом Атина извештава Скопље да су у грчком парламенту ратификовани Споразум из Преспе и Протокол о учлањењу у НАТО, ступају на снагу коначни споразум и уставни амандмани, те се очекује да почне и примена новог имена „Република Северна Македонија“.

У Службеном гласнику у Скопљу ће бити објављен датум када ступају на снагу уставни амандмани и уставни закон.
Обе државе треба да посаљу заједничко писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу којим га информишу о датуму када ступа на снагу споразум, чиме се окончава вишедеценијски билатерални спор.

О промени имена ће бити информисан и Секретаријат УН, земаља-чланица, земље-посматрачи УН, као и све друге међународне организације.

Са македонске стране већ је формирана Интерресорска комисија која ће припремити Национални акциони план за спровођење даљих мера и активност, како би се у року од седам дана промениле табле на државним институцијама, граничним прелазима и дипломатско-конзуларним представништвима и поставиле нове са новим именом државе.